De laatste post

Orienteering-news website

maandag, april 30, 2007

Jan Gilot Vlaams Kampioen Sprint

Drie uitgesproken favorieten aan de start van dit Vlaams kampioenschap.

- Jan Gilot

- Pieter Hendrickx

- Etienne Vangasse

Deze laatste maakte echter geen kans op de Vlaamse titel.

Kapermolen in Hasselt vormde de mooie locatie voor dit Vlaams kampioenschap. Prachtig weer en een mooie baanlegging zorgde voor een ideale zondagmiddag met afsluiter een gratis duik in het openluchtzwembad. Hierop waren echter weinigen voorzien.



Het werd een secondenspel tussen de favorieten. Jan Gilot, als laatste gestart, haalde het uiteindelijk van resp. Etienne Vangasse en Pieter Hendrickx. Het was youngster Jeroen Hoekx die het podium mocht vervolledigen op een aanzienlijke achterstand.

zondag, april 29, 2007

Comparison Poll - Results Tiomila

Results Poll
1 Halden Skiklubb 1. Halden Skiklubb
2 Vaajakosken Tera 2. Södertälje-Nykvarn
3 Kalevan Rasti 3. Kalevan Rasti
4 Södertälje-Nykvarn 4. OK Linné
5 OK Linné 5. IK Hakarpspojkarna

The Poll wasn't that bad... 4 out of 5 of the top 5 of the poll managed to make it top 5 in the competition. Only IK Hakarspojkarna dissapointed a little bit with a 9th spot.
After a false start Halden ran straight to the front and won easily.
Anders Nordberg could repeat his story again by finishing the "long night" again in first place. Unfortunately their 7th runner didn't compete at his best. Bækkelaget SK finished 13th.

The belgian Team Trol finished in 222th place. Not bad. Especially Frans Laenen, Tomas Henriksson and Ken Peeters did good race.
Bart Delobel disappointed his team a little bit by finishing the first leg in 292nd place while his team finished in 168th place.
Thomas van der Kleij finished the "long night" in 2u09 which is about 30% slower than the top runners on this long race.
Joost Talloen did better on this same long race: He finished in 1h55. He shows his shape is still growing. He had a bit the advantage that his team was doing well and he could start amongst better runners than Thomas.
Fabien Pasquasy did a rather nice run on the last leg. Starting off with a big mistake at the first control just like Daniel Hubmann he could find a good pace similar to Novikov and Hubmann. Finishing in 1h37 he was 12 minutes slower than the fastest runners françois Gonon and Valentin Novikov who must have had a tremendous speed in forest throughout the whole race.

vrijdag, april 27, 2007

Tiomila 2006: Anders bekeken

Daar komt hij, de trein. Tussen de hoge dennenbomen door, flikkeren de lichtkegels naar ons toe, zoals een hijgende glimworm door de nacht. 15-20 man in strakke broeken en kleurrijke nylon truitjes. In enkele seconden heeft de exprestrein ons de rug toegekeerd. Ze jagen voort. Het uur is 03.20. Bækkelagets Anders Nordberg en de rest van de kopgroep is halfweg “Långa natten”, in de meest legendarische aflossing – Tiomila. 18 kilometer oriënteren in de bossen van Närke, ten zuiden van Örebro, midden in Zweden - over stok en steen, afgronden naar boven en beneden, door het moeras, op weg naar posten, in de zwarte nacht.

Op dit ogenblik zijn de bierglazen leeg en zijn de lichten uitgegaan voor de laatste gasten in de uitgaansbuurten thuis in Noorwegen. Zij proberen zich op een best mogelijke manier naar huis te oriënteren, door verlichte straten, en worden over enkele uren fris wakker in hun bed.
Anders Nordberg, op dit ogenblik waarschijlijk Noorwegens beste oriënteur, gaf het iets vroeger op de avond toe: Eigenlijk gaat het tegen gezond verstand in, waar hij mee bezig is.
-Ik versta dat mensen denken dat dit waanzin is, zei hij.


tiomila 2006

De aflossing met 10 etappes van 6,5 tot 18 kilometer lang, vogelvlucht gemeten, werd in gang geschoten in de pikkedonker, iets vroeger op de avond. Het was 23.00, toen 340 mannenploegen vertrokken als een sneltrein met hun 20 watt koplampen. Ten vroegste tien uur later zal de winnaar van de éénenzestigste Tiomila met een laurierkrans over de meet lopen. Dan heeft de ploeg afgezien, fouten gemaakt, gevloekt en georiënteerd door de 10 Zweedse mijlen, of 11,2 om precies te zijn. (112 km). Ook door de vierde etappe, de mystieke “Långa natten”.
Voor de Oslo club, Bækkelaget SK, was het vanzelfsprekend dat man in vorm Anders Nordberg deze taak voor zich zou nemen. De nieuwkomer van Kristiansand is goed genoeg om naar de kop van de wedstrijd toe te lopen en sterk genoeg om er van weg te lopen, beweren ze in het BSK kamp.

Coach Erik Østli staat er met gekruiste armen en is optimist, zoals hij altijd was geweest sinds Bækkelaget zich tussen de beste elite ploegen liep, de laatste 19 jaar. Tiomila is de belangrijkste aflossing voor BSK- zoals voor de meeste andere oriëntatieclubs. Uiteraard moet hij aanwezig zijn.
Hij is net aangekomen in het stadion met een helikopter vanuit Beitostølen, waar de triatlon ‘Villmannen’, die hij coördineerde, gedaan moest zijn voor hij naar Tiomila en zijn team kon komen. En voor die het zich afvragen: Erik Østli is zo’n enthousiast die zijn eigen spaargeld gebruikt om dit te doen.-Dit is ook mijn hobby hé. Dit zijn mijn kinderen, glimlacht hij.

Ook Bjørnar Valstad is daar. De wereldkampioen van 2004 noemt zich raadgever, maar is eigenlijk BSKs trainer een trefpunt samen met zijn vrouw Hanne Staff. Zij zit nu thuis met hun 2 maanden oude dochter Fanny en volgt haar ploegmaats op de web-tv. Ze zag haar vriendinnen naar een 23e plaats lopen in de vrouwenaflossing, waar Marianne Andersen enkele uren eerder naar de overwinning liep voor Nydalen. Met een smsje belooft ze klaar te zijn voor de volgende grote afrekening, Jukola, tijdens de zomer in Finland.

Nachtshift. "Långa natten is niet voor normale mensen"

Op het grote scherm zien we live beelden vanuit het bos. Het is 01.15 en Christian Bøen en zijn koplamp punchen als vierde, op het einde van de tweede etappe. Er verschijnt een glimlich op de gezichten in het Bækkelaget kamp. Erik Østli telefoneert:
-Gij kunt rustig gaan slapen en beter worden aan uw knie. Denk aan uw man, dat kan helpen.
Aan de andere kant zit de clubs nummer één, Anne Margrethe Hausken, met een kwetsure. Ze volgt mee op internet en over enkele minuten zal haar vriend vertrekken voor Långa natten. Anne Margrethe en Anders Nordberg is het nieuwste koppel in de ol-wereld. Het is op deze manier dat oriënteurs voor een nieuwe generatie zorgen.

Misschien is het daar door, dat Nordberg zo super goed gezind is en geen problemen ziet in de zwarte nacht. Hij kijkt zelf uit naar de 18 kilometer door de pikkedonker. Is hij knettergek?
Långa natten” is echt speciaal. Ik zit al een half jaar met deze wedstrijd in mijn kop. Het is een grote uitdaging, misschien wel de grootste die oriëntatieloper kan krijgen, zegt de burgerlijk econoom. Hij liep zijn eerste wedstrijd in Skien als 16-jarige, sindsdien volgden er velen. Maar hoe doet hij dat – wat is het verschil tussen dag-en nachtoriëntatie? S’nachts gebruiken we ons kompas veel frequenter dan overdag, leg Anders uit. Het wordt veel op richting lopen, maar tegelijk kiezen we veel meer voor veilige wegkeuzes rond. S’nachts moet je het hoofd koel houden, en heel nauwkeurig te werk gaan.
Dat weten we ook alweer.

Vorig jaar deed hij zijn werk goed op die mystieke etappe, toen hij voor Kristiansand OK het gat naar de kopgroep toeliep, er van weg liep en alleen naar de wissel kwam. Hij heeft WK-brons en 3 Noordse kampioenen titels (noords = nordic). Maar deze lange nachtetappe is speciaal.
-De belevenis van vorig jaar is misschien wel het grootste wat ik meegemaakt heb als oriënteur. Om alleen als eerste naar de wissel te lopen na “Långa natten”… Dat vergeet ik nooit.

Anders Nordberg. rechts boven samen met Erik Østli


Précies om 02.28 vertrekt Anders Nordberg op zijn nachtelijke tocht. Martin Soukop op de derde etappe gaf hem een goed uitgangspunt. Weg als 15e ploeg in aanvalspositie, een goeie drie minuten van de eersten, met de winnaars van vorig jaar Södertälje Nykvarn. En op de hielen gezeten door Halden Skiklubb, voor wie de veteraan Petter Thoresen (40) de kaart doorgaf aan Tore Sandvik. Dit kan een wedstrijd worden waarvan Anders zich alle mogelijke scenario’s van voorgesteld heeft. Hij en Tore, zij aan zij, als kloeke tegenstanders.
Petter Thoresen, vicepresident in de Noorse oriëntatie federatie en vierdubbel wereldkampioen blijft stil staan, snakkend naar adem, terwijl Tore Sandvik de jacht opent op Anders Nordberg en de lopers daarvoor. Hij benijdt Anders zijn opgave niet.
-De etappe is extreem lang, zegt hij tussen in een uitademen. –Extreem koud, extreem zwaar en op sommige plaatsen extreem nat.
Hij weet waarover hij praat. Voor de zoveelste keer is hij een belangrijk stukje van Haldens team, dat over enkele uren voor de zevende keer in negen jaar hoopt te winnen.

In een hoek van de open vlakte, waar de voorbije 24 uur meer dan 10000 oriënteurs over liepen blinkt een provisorische lichttoren. Een snackbar op wielen wordt er opengehouden. Hier wonen de studenten met slagwoord “Hu og Hei”, van de technische hogeschool in Trondheim.
De mannen in groen en geel van NTHI –of NTNUI, zijn al jarenlang een kleurrijk onderdeel van Tiomila. Met meer dan 150, meer of minder serieuze, oriënteurs namen ze elk jaar de intocht in de arena. Met meegebrachte hoornmusiek en grote trommels maken ze lawaai dat zelfs de elanden, die naar de verste hoeken van het bos gejaagd zijn, kunnen horen. Ze wonnen ook al - vier keer bij de vrouwen. Maar voor de meesten is deelnemen belangrijker dan winnen. Enkele jaren geleden, toen het pijpenstelen regende, startte een 2e loper van NTNUI’s 7e ploeg met snorkel, zwembril, duikpak en flippers. Hij bleef de hele nacht weg, maar kwam uiteindelijk tevreden aan de finish. S’morgens had hij zijn 12 kilometer volbracht.
”Hu og hei”

Tussen de dennenbomen probeert Anders Nordberg zich te concentreren om geen fouten te maken. Voor amateurs is het soms goed te horen dat ook toporiënteurs de fout in gaan. Want dat is wat Anders doet deze nacht – een beetje toch. Het eerste half uur laat hij 5 minuten liggen. Maar ook de anderen ploegen hebben problemen. Wanneer de kopgroep aan de meldpost komen zijn alle toppers erbij. Anders is aanvallend en sterk. Vanaf daar is de BSK-loper machinist van de trein.

04.12,58. Anders Norberg heeft zijn werk gedaan. Hij puncht in het wisselveld en is daar waar hij wou zijn – aan de leiding. Eerst.
Halden Skiklubb en Tore Sandvik zijn daar ook, maar s’nachts was het duidelijk wie de chef was. –Goed gedaan, zegt Tore en geeft zijn collega in de nationale ploeg een schouderklop.
Achteraf lijkt Anders Nordberg onwaarschijnlijk weinig vermoeid te zijn van dat uur en 44 minuten tegen een waanzinnig tempo. Hij glimlacht terwijl hij droge kleren aantrekt voor de clubtent.
Nu kan hij vooruit kijken.
Al over één week is het EK in Estland. En het WK is in Denemarken begin augustus. Dat zijn de belangrijkste doelen. Om zijn dromen te vervullen traint hij 800 uur per jaar. In de winter kon hij dankzij zijn persoonlijke sponsors twee langere trainingsstages doen in Zuid-Afrika en Zuid-Frankrijk. Hij voelt zichzelf dan ook een beetje geprivilegeerd.

Om 05.08 komt de zon op, maar hij speelt nog wat met de wolken die boven de bossen hangen. Het is slaaptijd nu. De stoerste jeugd, die de dag voordien in de jeugdaflossing met vier etappes liepen, volgen nog steeds mee. Langst de finish zitten en liggen mensen al dan niet in slaapzakken mee te volgen. In de bar worden nog steeds koffie en broodjes verkocht, maar de wachtrij is weg. De geur van Zweeds eten kleeft aan de ochtendmist. Aan een van de tafels zit een Fin met een sterk Zweeds bier voor zich. Wat heb ik fouten gemaakt..., vertelt hij. Het is vier uur geleden sinds hij finishte op de eerste etappe.
Natuurlijk verdient hij een pintje.

Start, Finish, Wissel met Petter en Tore, Ntnui

Mads werd 14 maanden geleden geboren. In een kinderbedje in Modum OLs militaire tent in de rustzone ten noorden van de arena, slaapt hij rustig. Mama en papa zijn oriënteurs en mads was al op verschillende wedstrijden. Zo gaat dat in deze sport en niemand zal verrast zijn als Mads zelf een oriënteur wordt binnen enkele jaren.
-Koffie of grenadine, biedt Jens Arne Kopland aan in de tent warmte. Hij is 47 en oudst bij Modums ploeg, maar hij is ook de drijfkracht achter de ploeg die bij de 150 eersten wilt eindigen. Øyvind Enger zit in een campingstoel lang hem en debuteer in de mannenreeks. Hij is klaar wakker en verheugd zich op zijn achtste etappe.

Wanneer Bjørnar Valstad door de bocht komt, om de Deen Mikkel Lund af te lossen voor de laatste Etappe, is het acht over acht geworden. Bækkelaget heeft geen kans meer op een overwinning zoals in 1997 en 2001 toen Bjørnar zelf naar de overwinning liep op de laatste etappe. De achterstand bedraagt namelijk bijna tien minuten.
In plaats daarvan is het Halden Skiklubb met de Fin Mats Haldin die op imponerende wijze zijn Zweedse concurrenten versloeg. Halden wint voor de zevende keer en is heer een meester in deze klassieker.

Maar Bækkelaget was er bij om het verloop van de aflossing te bepalen en Anders Norberg heeft nog steeds een smile op zijn gezicht. Het is 09.20. Hij weet dat er volgend jaar een nieuwe trein vertrekt.


(dagbladet 02/05/2006: p1 - p2)


Ook dit jaar zal Anders Nordberg Långa natten lopen, volg de hele wedstrijd live zaterdag van 11h tot zondag 9h mee op web-tv. www.tiomila.se

dinsdag, april 24, 2007

Canada

Again I didn't find any time to go to an orienteering event in Canada. but I had some running trainings in very nice areas.
First at the Niagara waterfalls. About the most touristic site of Canada, and I can understand it. The view from my hotelroom was really incredible. (see picture)


To run you can start from the waterfalls and run a alond the river in east direction. It was really surprising that there was a big temperature difference between the falls-area and anything more than 500 meters away from the river. You could really feel a difference of about 5 degrees.

In Edmonton I didn't expect good running abilities in the neighbourhood of my hotel. I was really surprised though when I found a nice track along the river at both sides. Edmonton is located more north and more west in Canada. So you can expect colder temperatures. But I was lucky ... temparatures of about 19 degrees celsius.


here you can see my training run alond the river.


relay in south of Belgium

6th of may there will be a 6-man relay in the south of Belgium. Organised by RCAE and FRSO. This relay is in the same time the Interclubs FRSO Champs. This year, it's a new formula, inspired by the French Club Champs : a relay of 6 runners, with at least two women, one runner under 16, one runner above 40 and one above 50.
Of course these criterias can be cumulated. For example, a good team should be 1 D16 + 1 D50 + 1 H40 + 3 elite runners. It's organised on the nice map of Poix Saint Hubert, made by professionnal French mappers (last used for Interland).

You can find all the informations here : http://www.frso.be/course.php?id=115 Registration stay open this week.
We expect that in the following years a national club championship will be born as a new big relay championship with similar rules as these.

maandag, april 23, 2007

Volle gas van aan de start

Waar scandinaviërs heel de winter over praten, met bezig zijn en voor leven. We namen poolshoogte bij de tiomilavoorbereidingen van Østmarka OK.

Het is begin januari. 25 oriënteurs staan aan de start in een sneeuwstorm beneden aan de Grefsenkollen skipiste, vlak bij Oslo-centrum. Het doel? Tiomila eind april! O-koningin Marianne Andersen woont er niet ver vandaan, en staat aan de start. De meeste mannen zullen blij zijn als ze de beste Noorse oriënteuse van 2006 kunnen kloppen. Uiteraard is het massastart met forking/gaffling. Het is volle gas van aan de start en velen gaan de fout in, al bij de eerste post. Marianne blijft koel, en verslaat de meeste mannen, niet eens zo verrasend. Achteraf is het 'tiomila-meeting'. Onderwerpen zoals koplampen, "task force", kaart, terrein en selectie staan op de agenda.


Materiaal
In de oriëntatiewereld is er nooit zoveel over materiaal te doen geweest als dit jaar. Hoeveel moeten onze lampen onderdoen? Østmarka OK volgt ook de nieuwe ontwikkelingen*, maar andere clubs hebben toch een voorsprong. Zelfgemaakte koplampen worden volop ontwikkeld door de grote clubs. Het komt er op neer zoveel mogelijk licht uit de koplamp te krijgen. Geruchten doen de ronde dat de studenten van Trondheim (NTNUI) het meeste licht gaan hebben. Hopelijk houden de nieuwe lampen het uit tot het einde, want nog steeds blijft de vraag 'Hoeveel lopers gaan er weer niet zonder licht vallen onderweg'?


Snel terrein
De club doet een extra inspanning dit jaar, en dat moet voor een topprestatie zorgen van de eerste ploeg. In Østmarka noemen ze dat "Task force". Het doel is Top 50 en dit moet een spin-off effect geven aan de andere ploegen van de club. We komen te weten op de meeting dat een deel van het terrein al eerder in kaart gebracht was. De club heeft lobbyisten die hier zoveel mogelijk over te weten moeten komen. De schaal 1/10000 voor iedereen met een hoogteverschil van 2,5 m en het gebied is zeer klein. Het is doorgaans snel terrein, de besten zullen waarschijnlijk rapper lopen dan 5'/km. Maar er zijn ook stukken met veel rotsen, groen, onderbegroeiing en omgevallen bomen omwille van de storm.
Tegen het einde van de meeting wordt er over de selectieprocedure gepraat. De coaches geven te kennen wie er het meest geschikt is voor de verschillende ploegen. Iedereen mag zijn mening zeggen. De etappes worden doorgenomen, en er is speciaal veel interesse voor de negende etappe: een 5,2km lange volg-etappe (geen forking).
-Deze is voor mij! , zegt oud-wereldkampioen Tore Sagvolden.
-Nee, gij neemt Långa Natta! Luierik! krijgt hij als antwoord.

Over enkele dagen komen we te weten of Østmarka zijn doelstellingen al dan niet kan waarmaken.

(veivalg 2-2007)

* Sinds dit jaar bestaat er geen beperking meer op nachtlampen in Zweden. Vroeger mocht de lamp niet meer dan 20W zijn, maar door nieuwe technologiën zoals de HID en de straffere LEDs, had dit nog weinig betekenis.

zondag, april 22, 2007

Who will win tiomila 2007? the poll

Who will win tiomila 2007?
Halden SK
IFK Goteborg
Sodertalje-Nykvarn Orientering
Ok Pan-Kristianstad
Kaleven Rasti
Vekalahden Veikot
Leksands OK
Vajakosken Tera
Kristiansands OK
Baekelaget SK
Delta
Malungs OK Skogsmardarna
IK Hakarpspojkarna
Farum Tisvilde OK
Stora Tuna IK
OK Denseln
MS Parma
Ok Linne
OK Hallen
NTNUI
pollcode.com free polls


More information about the teams and the runners: HERE

Who will win tiomila 2007?

Next weekend it's time for Tiomila, here are some of the favorite teams... Give your opinion, who's going to win?

Last years winner Halden SK is always a favorite, with runners like Mats Haldin, Tore Sandvik and Emil Wingsted. They are very eager to put number 8 on their list. But we must also say that they lost toprunners like Jarko Huovila, Pekka Itävuo and David BJ this winter.
IFK Göteborg finished last year as second, only 6seconds slower than Halden. Here we find some good runners like Thomas Asp, Tobias Noborn, Frederik Löwegren and Henrik Eliasson but they lost Vesa Taanila (to Ikaalisten NV).
Last year the 3th place was for SNO. Here was have a lot of strong runners. Some names: Axelsson, Tiltnes, Bergman, the Dutch runner Jonn-Are Myhren, Gilgien, Müller, Smola, Dlabaja, Losman, Skogtjärn,.. Since this year they transfer 2 youngsters Skarholt and Fredriksson. Also the Belgian toprunner Fabien Pasquasy is a member of this team, but probably he will in the 2nd team at tiomila.
Also the finnish club Kalevan Rasti has a good team; a mix from some finnish runners with the frenchmen Adamski and Guergiou.
Ok Linné with the brothers Troeng, Stenström and the new one Matthias Millinger.
Pan Kristianstad: Khramov, Söes, Modig and Lööf.
The swedish club IK Hakarpspojkarna won springcup2007 with the runners Mattias and Joakim Karlsson, David Andersson (1st in elitserien2007 at the moment) and Andreas Jansson.
2nd was the Danish club Farum Tisvilde OK with Jamie Stevenson, Schneider, Jensen and Sorensen. And they still have Chris Terkelsen (who whon the danish long NOC-test).
Ok Tisaren became 3th with Speake, Detkov, Tsvetkov and Aronsson.
Vajakosken Tera: Jonne Lakanen, Pasi Ikonnen, Sorvisto and Anttonen (5th in springcup2007) and ofcourse Jani Lakanen.
Vekahladen Veikot: Jonne Lehto, Tero Föhr, Rollier and Lauenstein.
Leksands OK: Patrick Martner, Kalle Dalin, swedish topper Niclas Jonasson, Olle Kärner and Adreas Ruedlinger.
Kristiansands OK: toprunner Holger Hott Johansson, Bobach, Haugen, Duncan, Rostrup and Hoye.
Baekelaget SK: Mikkel Lund (25th in springcup), Anders Nordberg, Nybraten, Soukop, Valstad and Kirstian Ruud.
Delta: Petri Noponen, Lasse Torpo and the brothers Leonid and valentin Novikov
Malungs OK Skogsmardarna: Erik Rost, Julian Dent, Mazulis and good old Birklin.
Stora Tuna IK: Kiril Nikolov, Peter and Henrik Löfas, Rikard Claesson.
OK Denseln: Erik Andersson, Hans Brolund, M. Ericsson, Kleist, Girsch and Damien Renard
MS Parma: Petteri Muukonen (in good shape during the NOC long distance test!), Peltola and Kristiansen Öystein.
OK Hällen: Peter Öberg (2nd in elitserien2007) and the German Christian Teich.
NTNUI: Carl Waaler Kaas, Skjeset.

Other fast teams (but not in the poll-list):
Rajamäen Rykmentti (Merz, Tervo), Ok Orion (Omelchenko, Mamleev), OK Skogsfalken (Pilblad), Turun Metsänkävijät, Lynx (which was very actif on the transfermarket last year) , Tampereen Pyrinto, IFK Moras (Johansson), Wing OK (Osterbo, Alvestad and Bjerkheim-Nilssen), Lidingö (Lauri), OK Ravinen, Paimion Rasti, Turun Suunnistajat, Ulricehamns OK,..

Probaly we still have forgotten some important runners or even teams. It's always possible to write more information in 'comments'. Also mistakes can be mentionned in a comment.

In total 338 teams signed in for tiomila. Most of the teams are swedish clubs (200), followed by Finland (71) and Norway (49). The last scandinavian country Danmark has 8 participating clubs. Only 4 teams outside scandinavia will start. 2 teams from Italy, 1 team from Czech Republic and 1 team from Belgium.

Tiomila: startlist
Tiomila: Results2006

HERE we made a poll, so it's possible to vote for your favourit team.

vrijdag, april 20, 2007

Nationale kalender Belgium 2008

Zag dat de kalender van 2008 op de FRSO-site staat, misschien al lang, maar hier is ie:
24 februari 1e Nationale te Dilsen-stokkem
1 maart 2008 Match Interland - Nederland
2 maart 2008 Match Interland - Nederland
8 maart 2008 BK nacht te Schlommefurt
16 maart 2008 2e Nationale te Esneux
27 april 2008 3e Nationale middle distance te Ronquières
10-12 mei 2008 3daagse van België
18 mei 2008 4e Nationale Oirschot
25 mei 2008 BK sprint te Lommel
6 juli 2008 5e Nationale te Vlessart
7 september 2008 BK lang te Recht
14 september 2008 BK middle te Lietteberg
21 september 2008 BK aflossing te Marche-en-famenne
28 september 2008 BK interclub te Hechtel

Lijkt erop dat opnieuw 2 pieken in dit Belgische seizoen kunnen worden verwacht: Eind april tot eind mei en de maand september. JWOC en WOC zijn echter in juli.... Het seizoen goed afstemmen wordt dus moeilijk.

Er is ook niks in huis gekomen van de 2 weekends met 2 BK's. De conservatieven hebben het duidelijk gehaald in deze verkiezingen.

dinsdag, april 17, 2007

Wedstrijdverslag Tri-O-lon

Zondag vond de derde manche van de Silver Cup plaats : deze keer stond er een tri-O-lon op het programma, een combinatie van veldloop, mountainbike oriëntatie en oriëntatieloop. Er stonden 13 deelnemers voor de lange en 23 deelnemers voor de korte aan de start op het zilverstrand, het merendeel kollers en hamokkers. De zon was nog nooit eerder zo warm op 15 april en het witte zand van het Zilvermeer was muller dan ooit...

Omdat ik zelf deelnemer was van de lange Tri-O-lon, beperk ik mijn relaas hier hoofdzakelijk tot deze variant. Voor de veldloop moesten er 2 rondjes rond het zilvermeer afgelegd worden, de wegkeuze was vrij, als het maar in tegenwijzerzin was. Bij massastart leidde dit meteen tot twee groepen, één over het strand bijna zigzaggend tussen de talrijke strandtoeristen die omwille van het schitterende weer lagen te zonnebaden, Stefaan Schutjes trok daarentegen alle registers open op de asfaltweg die rond het meer loopt, met in zijn zog nog enkele andere hamokkers. Het strand bleek de snelste keuze te zijn en Jan Gilot hing al snel op kop. Toch was het Guido Verdeyen die aan een sterke remonte begon en vervolgens aan de kop begon te sleuren. Na 2 rondjes was de eerste schifting gemaakt. Jan Gilot en Guido Verdeyen sprongen als eerste op de fiets, iets verder gevolgd door Bart Mellebeek. 20" later volgden Guido Timmers, Wannes Hendrickx en ikzelf. De hamokkers werden echter beiden snel achteruit geslagen : Guido reed post 1 klakkeloos 250 m voorbij en moest 'op zijn pedalen' terugkeren, terwijl Bart aan post 2 zijn zadel verloor... zadelpijn zal hij alvast niet gehad hebben... Aan post 7 haalden Wannes, Bart en ik Guido Verdeyen weer in die door een fout het wiel van Jan Gilot was kwijtgespeeld. Aan post 9 kwam ook Jan weer in het vizier en door een tussensprint langs het kanaal en een betere wegkeuze kon ik terug tot op 30" van Jan naderen.

De overgang van fietsen naar lopen vroeg toch wel wat aanpassing en met hoge hartslag begonnen we aan het finale oriëntatieloopgedeelte dat overeenkwam met parcours A. Jan liep nog gezwind 34'17" op het laatste gedeelte, bijna een volle minuut sneller dan Dirk Goossens die parcours A van de regionale won (nochthans is hij naar post 13 ook rond en niet door het water gelopen ;-)). Hij finishte dan ook een kleine 4 minuten voor Guido Verdeyen, gevolgd door mezelf op de derde plaats. Bart moest uiteindelijk de nog teruggekeerde Guido Timmers in extremis lossen, terwijl Wannes de man met hamer tegen kwam.

Bij de korte Tri-O-lon won Yannick Michiels. Bij de dames waren het Saartje Sallaerts en Sien Verdeyen die de lange en korte Tri-O-lon op hun palmares schreven.

Na manche 1 (luchtfoto), manche 2 (collage van 'speciallekes') won Jan dus ook de derde manche van de Silver Cup. De winnaar van de Silver Cup (lang) is dus al bekend omdat de drie beste van vijf deelnames telt voor de eindoverwinning.

Aanvankelijk wou SLOK met Jan, Jeroen, Thomas, Yves, ... ook een ploeg afvaardigen voor de Tiomila, om de strijd aan te gaan met o.a. de TROL-ploeg. Als we de tijden van de tri-O-lonners samenvoegen bij de uitslag van parcours A van de regionale zien we dat de SLOK-ploeg een taaie klant had kunnen zijn voor de TROL-ploeg. Helaas moest de Leuvense studentenploeg in extremis forfait geven...

A.
1. Jan Gilot 34'17'' (SLOK) (Tri-O-lon)
2. Dirk Goossens 35'04'' (TROL) (regionale)
3. Jeroen Hoekx 35'11'' (SLOK) (regionale)
4. Guido Verdeyen 37'02'' (Omega) (Tri-O-lon)
4. Henriksson Tomas 37'39'' (TROL) (regionale)
5. van der Kleij Thomas 37'40'' (SLOK) (regionale)
6. Winston Franssen 37'42'' (TROL) (regionale)
7. Yves Briers 37'48'' (SLOK) (Tri-O-lon)

zondag, april 15, 2007

Boston Marathon

Last week I spent in Houston. Not such an exciting place to be actually. The weather is good though. Yesterday I arrived in Boston... There is one question people asked me for 13 times now... "Are you going to run the Boston marathon?"

The answer is no, but I did the last few miles of the race today. It's a flat and fast marathon that takes place tomorrow for the 111th time. One of the most famous marathons in the world. 22500 competitors will run the 26 miles, 385 yards (42.195 Kilometers) tomorrow. It is not the fastest track in the world although the Kenian Cheruiyot managed to do a time of 2h07'14".

The city itself is more interesting than most other cities in the US becauce it has a history of almost 500 years. There are some churches of the 16th century and the city center is very walkable.
So probably I will come back here one day to run the marathon and enjoy the city ones more.

Regionale Zilvermeer

Vandaag stond er een sprintregionale op het Zilvermeer op het programma. Op hetzelfde moment ging de Triolon door, maar dat evenement verdient zijn eigen artikel.

ZilvermeerHet terrein rondom de ex-zandgroeve bestaat niet alleen uit supersnel doorloopbaar bos. Het zware zand rondom de vijver is berucht door de welbekende veldloop. Hier werd al direct na de start gebruik van gemaakt om de lopers nog voor ze goed en wel bezig waren al ernstig vermoeid te maken, als je tenminste niet voor de omweg langs het strandgebouw koos.

De A-omloop werd gewonnen door Dirk Goossens voor Jeroen Hoekx op 7 seconden en Tomas Henriksson op 2'35, die 1 seconde voorsprong had op Thomas van der Kleij, die op zijn beurt 2 seconden sneller was dan Winston Franssen. Franssen, terug op competitiegewicht, liet zich een mooie vierde plaats in de laatste spurt door het losse zand afsnoepen, maar toonde zich desondanks klaar voor tiomila. Club Trol is duidelijk de te kloppen ploeg voor deze wedstrijd, aangezien ook Goossens en Henriksson lid zijn van dit ijzersterk tiental.

Op de zesde plaats zien we kennelijk nog een troller. Frank Buytaert liet zich als nieuwkomer met een tienbeurtenkaart opmerken met enkele goede resultaten en bevestigde ook vandaag weer met erg snelle splits. Als zijn clubkeuze inderdaad Trol is, mag Trol zich op nog een sterke aflossingspion verheugen.

Bij de dames ging de zege naar Miek Fabré, voor Greet Oeyen en Veerle Tulleneers. Ondanks een week rust na de juniorstage in Zweden, waarvoor we graag doorverwijzen naar het weblog van Jeremy Genar, liet Miek Greet en Veerle letterlijk in het zand bijten.

Over de A-omloop zijn wel wat dingen te vertellen. Van post 12 naar post 13 bleek de snelste wegkeuze kennelijk door het water te zijn. Post 12 stond fout, te veel naar het oosten, volgens mij aan de begroeiingsgrens van het kleine gele stukje. Post 26 leek mij ook fout te staan, volgens mij de insprong te vroeg. In een secondenslag als vandaag, zijn dat bepalende factoren in een wedstrijd en dat is spijtig.

In de B-omloop was de dagzege voor Wim Hoekx, nog steeds goed op dreef als H50 en onbedreigd naar de zege gelopen vandaag. Hij had slechts op twee benen niet de snelste tussentijd, een prestatie op zich. Bij de dames won daar Katri Haataja van ASUB, uit het verre Brussel naar Mol gekomen om door het zand te crossen.

De C-omloop in dit stralende lenteweer tenslotte werd gewonnen door Francois Veragten en Charlotte Theys.

donderdag, april 12, 2007

3 daagse van Holland

Van 7 tot 9 april vond in Harderwijk en omstreken de 3 daagse van Holland plaats. Minor en Hoc '93 zetten samen een prachtige 3-daagse neer.

Zo werd er buiten de klassieke wedstrijden ook nog een nachtsprint en surprise-OL (iets met gps waarvan ik de spelregels niet juist ken) aangeboden. Naast al dit leuke sportieve was er ook een wedstrijdrestaurant aanwezig. Vermoeid moeten winkelen en koken na je wedstrijd was dus niet nodig.

Ook de wedstrijden zelf waren top. Er werden drie interessante terreinen gevonden waarin het bos goed doorloopbaar was (op bepaalde door de storm getroffen stukken bos na). Ondanks deze goede doorloopbaarheid moest er aandachtig georienteerd blijven in het vele kleine relief.

Dag 1 vond plaats op de kaart Havelte West. Voor de elites was dit de enige lange afstand op het programma van de driedaagse. De overwinning bij de H21E ging naar Jan Gilot die de 10 900m in 58'02'' aflegde. Bij de dames legde Maja Rothweiler hun 8 500m het snelste af.

Dag 2 werd gelopen op de kaart Stroe. Extra moeilijkheid was dat er niet met voorstart werd gewerkt. Hierdoor vertrok menig orienteur verkeerd. Uiteindelijk was het de zieke Fabien Pasquasy die dit maal aan het langste eind trok. Bij de dames ging de zege naar ARDOC-moeder Aline Hermans.


Dag 3 stond er weer een middellange afstand op het programma (net als dag 2). Dit was tevens een world ranking event. Met Beekhuizerzand kregen de elites een prachtig decor om hun duel uit te vechten. Bij de heren was het net als dag 1 Jan Gilot die de overwinning wegkaapte. Ook de totaal zege ging naar Jan. Bij de dames had Ines Grunau met succes gepiekt naar de WRE. De twee voorafgaande etappes liep ze nog in de D21A klasse.

De website i-ol.nl leverde mooie beelden van de 3 daagse. Elke dag werd er een video-reportage gemaakt met beelden uit het bos en aan de Finish. Wouter Foppen deed intressante interviews met oa. Jeremy Genar, Johan Goubeau en Fabien Pasquasy. Neem ook een kijkje op hun website voor foto's, verslagen en forum topics.

Fabien Pasquasy - Geïnterviewed door i-ol TV

Over het komende seizoen zei Fabien het volgende voor de i-ol camera:
-The first goal is not to be injured. :-) No, I am joking. But my goal is to be maybe in top 25 in both middle and long distance at the world champs.

Voor meer verslagen en info verwijzen we u nog graag naar:
de website vd 3-daagse
Jeremy's verslag

dinsdag, april 10, 2007

Belgian JWOC-team

The following Belgian juniors qualified for the Junior world championships in Australia. It's not sure all the 4 athletes will participate at the world champs because of the high personal expenses to travel.

Elisabeth HENKES (Omega)
Jeremy GENAR (Trol)
Johan GOUBAU (Pégase)
Gilles DE NEYER (A.S.U.B.)

Dubbo will host the 2007 World Junior Championships. 2007 will be the first time that JWOC will have been held outside of Europe.

Program
Saturday 7th July 2007: Model Event, Opening Ceremony
Sunday 8th July 2007: Sprint Distance
Monday 9th July 2007: Long Distance
Tuesday 10th July 2007: Rest Day
Wednesday 11th July 2007: Middle Distance Qualification
Thursday 12th July 2007: Middle Distance Final
Friday 13th July 2007: Relay, Closing Ceremony

maandag, april 09, 2007

Paascross Baeckelandt

Op paasmaandag vindt traditioneel de paascross in Leopoldsburg plaats. Al even traditioneel is dat de kaart van dienst Baeckelandt is, als CC is er traditioneel de kantine bij de visvijvers en elke deelnemer krijgt één of meerdere paaseitje(s), wat ook al een traditie is.

Baanleggers van dienst waren Vladimir Geldof en Dirk Maes. Voor Vladi was het de eerste keer dat hij een baanlegging deed en wij hopen dat baanleggen voor hem een traditie mag worden, want er was zo goed als geen kritiek op zijn werk. Wat er wel was, waren een zevental omlopen met voldoende variatie, wat zeker niet eenvoudig is op zo'n kleine kaart. Mijn eerste gedachte bij het zien van wat te wachten stond was: "10 km op Baeckelandt, dan zie ik alles wel een keer of 5". Niets daarvan, op geen enkel moment kreeg je het gevoel "hé, hier ben ik al eens geweest".

Ondanks de sterke concurrentie van de driedaagse in Nederland waren er nog 235 deelnemers die van het goede weer kwamen genieten. De volledige uitslag is ondertussen al op zijn vertrouwde plaats te vinden.

De A-reeks (kaart) werd bij de heren gewonnen door ondergetekende, net voor Yves Briers, die sterk van start ging, maar op het einde wat te kort kwam. Bij de dames ging de zege onbedreigd naar Kerstin Buchacker. De B werd gewonnen door Stefan Wils, die snelle mannen als Dirk Deijgers en Guido Verdeyen vooraf ging. Bij de dames won daar Veerle Tulleneers voor Miek Fabré, net terug van de juniorstage in Zweden. Collega-junior Saartje Sallaerts won met ruime voorsprong de C. In de heren C was de zege eveneens onbedreigd voor Wim Hoekx, nochthans niet in topvorm en sukkelend met zijn knie. Zijn voornaamste concurrentie was Georges Deferme, als H60 toch nog kilometers aan het vreten. De D werd gewonnen door Rudy Cantre en Sien Verdeyen. In de E stonden Michel Ooms en Greet Roggeman op het hoogste schavotje, net zoals Annelore Wens en Freek De Jonghe in de F. De F+ tenslotte werd gewonnen door Glenn Wijshof en Charlotte Theys

zaterdag, april 07, 2007

Neil Kerrison and Penny Kane New Zealand Middle Champion



Neil Kerrison and Penny Kane (photo) are the new New Zealand Champions for the Middle Distance.


The newly update map Waiuku South had varying terrain from fast, open mature pines to areas of younger trees with thinnings and pampas grass.

The courses offered a nice variety and ended with a few shorter legs.

Results

Men
1.Neil Kerrison 32.53
2.Carsten Jorgensen 33.12
3.Aaron Prince 33.13

Women
1.Penny Kane 29.34
2.Tania Robinson 30.58
3.Sara Wallen 35.20



Top 3 Men : Neil Kerrison (left), Carsten Jorgensen (middle), Aaron Prince (right)



Top 3 Women : Penny Kane (left), Tania Robinson (middle), Sara Wallen (right)

Map Women Elite


Map Men Elite

The NZ Championships continue with the long distance tomorrow.

Full results

For photos of the terrains and other info on the New Zealand Championships: check out the organisers website

vrijdag, april 06, 2007

Carsten Jorgensen and Amber Morrison New Zealand Sprint Champion

Today the New Zealand Sprint Championship took place on the map "Botanical Gardens" south of Auckland. The terrain was a mixture of lawns with planted gardens and open bush with intricate track networks.
The Men's race was won by Danish Carsten Jorgenson, who now lives in New Zealand and so wins the NZ title , followed by young Ross Morrison and Jamie Stewart.

The women's title was won by Ross' sister Amber Morrison. Still a junior, we expect some good performances from her at this year's JWOC in Australia. Amber beats 'veteran' Tania Robinson who dispite some recent achilles problems could get 2nd place. 3rd place was for Penny Kane.


Results:

Men
1. Carsten Jorgensson
2. Ross Morrison
3. Jamie Stewart

Women
1. Amber Morrison
2. Tania Robinson
3. Penny Kane

Full results to follow
Map (same course for Men and Women):



Further program for the national championships this weekend:
Saturday: Middle Distance
Sunday: Long Distance
Monday: Relay

TV-report: BK Middle

(english below) De waalse regionale zender van de provincie luxemburg TV Lux maakte een korte tv-reportage van het BK Middle. Organisator Luc Derenne en eliteloopster Aline Hermans werden er geïnterviewed.

The regional TV-station TV lux made a short report from the Belgian champs Middle distance last week in Wéris. Some pictures from the forest were made and an interview with organiser Luc Derenne and elite-runner Aline Hermans.

Reportage in Mediaplayer
Reportage in Quicktime

zondag, april 01, 2007

Relay race Belgium + pics + map

Today there were 2 orienteering races in Belgium. One race in Diest - Flanders, where they tried a new concept: the "Triple-sprint": 3 sprintraces of 1,5km linked to eachother with longer legs which were neutralised. The other race was a relay in the southern part of the country.


Although the race in Diest would have been interesting we decided to go to Marche because we don't have many relay races in Belgium. The relay had the following rule: A team contains 3 runners and should be of a value less than 49 points. Points were given as follows: H21 : 20 points H-20 and H35 : 18 points, H-18 and H40 : 17 points, H45 : 16 points, H-16 : 14 points, D-18, D-20, D21, H-14 and H50 : 13 points, D-16 and H55 : 12 points, D35 and D40 : 11 points, D45 and H60+ : 10 points, D-10, D-12, D-14, D50+, H-10 and H-12 : 9 points.


We only had runners of H21, so we would not be ranked. Luckily we could enter without any problems. It was a very sunny day, and the forest map was a part of the WRE of last year, perfect conditions for a nice race.
We expected a normal relay race with some forking. this wasn't the case. There were 5 courses set of 3km each. First and last runners had to do 2 courses, 2nd runners had to do 1 course. The 5 courses were completely different, Even the distance after the spectators control was totally different.

We had 3 teams but only 8 runners,
TEAM 1: Thomas van der Kleij, Jeroen van der Kleij and Dries van der Kleij
TEAM 2: Joost Talloen (picture below), Jeroen Hoekx and Jeroen Hoekx again
TEAM 3: Ken Peeters, Winston Franssen, Desmond Franssen


There was one other team that could keep the speed of our teams, which was the PEGASE-team with Freddy Sillien (H60), Patrick Mossoux (H45) and Nicolas Sillien (H21). This team won the Relay. Without any doubt it was the strongest team... but could they also beat 3 H21 runners??

After 2 runners Jeroen van der Kleij finished about 1 minute before Jeroen Hoekx and 2-3 minutes before Patrick Mossoux. After the first part of 3 km the gap was already closed a little bit by Nicolas Sillien. And at the spectators control it seemed that he was in the winning position, 1 minute before Jeroen Hoekx and 2 minutes before Dries van der Kleij... Surprisingly it was Dries who was first at the finishline since his last part was about 400m shorter, closely followed by Nicolas and Jeroen.

We can also mention a comeback of Joel Drygalski, as a 22 year old youngster he was in WOC 1987 - Gerardmer, France. He was there together with Jean Noël Debehogne, Paul Timmermans, Stephane Vis and Benny Claus. Now his son Tom is 11 years old. This young boy is very enthousiastic. Joël has been doing some marathons in the past few years (2h45) and the result of the first big race this year showed that he is still in good shape...

1. DEIJGERS Dirk hamok 1:08:10
2. JACOBS Dirk KOL 1:09:59
3. TIMMERS Guido hamok 1:10:48
4. DRYGALSKI Joël HOC 1:11:57

With some extra orienteering training he will be one capable of winning very soon.

Bush fire on map of Belgian Championships long distance?

This afternoon there was a bush fire at the military terrain of Brecht-Brasschaat. The cause is still uncertain, but because of a fast intervenience of the fire guard the damage to the terrain could be limited. However, 10 hectares are burned. I was wondering whether these 10 hectares are located on the map of the Belgian championships long distance that will go on in september?? If so, it would be a pitty because it looks a nice part of the map at the pictures.


Deze namiddag brak brand uit op het militair terrein van Brecht-Brasschaat. De brandweer was snel ter plaatse, maar moest pompen inzetten om bluswater te halen uit nabijgelegen vennen. In totaal is ruim tien hectare heidegebied door de brand verwoest. Het is nog niet duidelijk hoe de brand ontstaan is. In elk geval waren er geen schietoefeningen aan de gang. Ik vroeg me af of dit stukje heide niet op de kaart van het BK long ligt?? Het zou, naast de natuurschade, in ieder geval zonde zijn voor de baanlegging, want op de foto's lijkt het wel een mooi stukje terrein. Bovendien telt de wedstrijd ook mee als een world ranking event.