De laatste post

Orienteering-news website

zaterdag, februari 28, 2009

Pasquasy Belgian orienteer of the year 2008

(English summary below)
ABSO-BVOS heeft donderdag op de conferentie der clubs de uitslag van het gouden kompas 2008 bekendgemaakt. Deze prijs voor de beste Belgische oriënteur ging dit jaar naar Fabien Pasquasy (HOC), tevens organisator HOCup 2009. En dat is natuurlijk niet onterecht. De boomlange Waal was onder andere de beste op het Belgisch kampioenschap middenafstand, het Belgisch kampioenschap aflossing, het Belgisch kampioenschap sprint en liep verder een prachtige lange afstand op het wereldkampioenschap in Tsjechië, alwaar hij de 31e plaats behaalde.

Wat Pasquasy echter niet won, was het Belgisch kampioenschap lange afstand. Belgisch kampioen Thomas van der Kleij eindigde op de derde plaats in de rangschikking. Van der Kleij heeft overigens de eerste prijs van 2009 al naar de Spinnewielstraat mogen meenemen. Hij veroverde enkele kilometers verderop de titel van Vlaams Nachtkampioen (kaart van Pasquasy).

Op de tweede plaats en als eerste dame in de lijst, vinden we Miek Fabré. Een resem kampioenstitels, een middenafstandsfinale op het junioren WK en het equivalent in de sprint en lange afstand mogen ook zeker gezien worden.

pasquasy, van der kleij en fabré


De volledige uitslag:
 1. Pasquasy Fabien        40 pt
2. Fabré Miek 28 pt
3. van der Kleij Thomas 23 pt
4. Hendrickx Roger 13 pt
5. Oeyen Greet 11 pt
Henkes Elisabeth 11 pt
7. Hoekx Jeroen 7 pt
Leeuws Wouter 7 pt
9. Bastin Michel 6 pt
Verdeyen Jochen 6 pt
11. Hermans Aline 5 pt
12. Van Opstal Adri 4 pt
13. Sillien Nicolas 3 pt
14. Buytaert Frank 2 pt
Theiss Robert 2 pt
Delobel Bart 2 pt
17. Peeters Ken 1 pt
Vervoort Wim 1 pt

English


Fabien Pasquasy was elected the best Belgian orienteer by the representatives of the Belgian clubs. Pasquasy won the Belgian championships middle, sprint and relay, as well as performing strong at WOC.

The first woman finished in second position: Miek Fabré won almost all Belgian championships she participated in and also performed well at JWOC.

Belgian champion long distance, Thomas van der Kleij finished third. He has already won his first title of 2009, winning the Flemish night-o championship in Lommel-Sahare yesterday evening (results - map with routechoices F. Pasquasy).

zondag, februari 22, 2009

WC finale Sanicole

Nu de echte toppers in Engeland de interland mochten uitvechten (in niet-ideale omstandigheden door file, hebben wij vernomen) en wintercriteriumleider Frank Buytaert bijgevolg afwezig was, was er voor de andere lopers nog een kans om wat dichter te eindigen. Eerste achtervolger Wannes Hendrickx keek wel al tegen een onoverbrugbare achterstand van 2800 punten op. Buytaert kon dus met een gerust hart vertrekken.

Hendrickx wist dat het toch geen zin meer had en liep dus nog een laatste lange training met het oog op de nationale van volgende week in Waterschei (starttijden). De derde in de ranking, Jan Oeyen, verscheen vandaag niet aan de start van deze wedstrijd, wat dus de nummer vier, uw verslaggever, de kans gaf om alsnog een podiumplaats te bemachtigen, gesteld dat de wedstrijd in zijn voordeel zou uitdraaien.



En zo gebeurde het dan ook. Waar vorige week op de Keiheuvel een fout geplaatste post uw dienaar nog van de overwinning kon houden, was het dan deze week wel raak. Wij vragen ons trouwens nog altijd af waarom andere lopers wél rechtstreeks een halve kilometer te vroeg beginnen te zoeken om daar de post vinden. Vandaag was er overigens zeker nog ruimte voor verbetering mogelijk, met missers in meer of mindere mate op posten 1, 3, 7, 11, 13, 14 en 20. Het stukje Hechtelse Duinen blijft, zelfs nu het groene bos errond gekapt is, uitdagend.

Op de tweede plaats vinden we de Litouwer Darius Semaska, een sterke loper, maar zich af en toe nog in het kleine reliëf verslikkend, wat resulteerde in 2'42 achterstand. De derde plaats ging naar good old Noël Nijsten, weliswaar al 2'22 achter Semaska, maar toch nog tonend dat hij zijn wintercriteriumflitsen van enkele jaren terug nog niet verleerd is.

In de damesreeks kon Kim Steegen eveneens al zeker zijn van de overwinning in de eindstand van het wintercriterium. Toch vond ze het vandaag nog nodig de 1000 punten binnen te halen in omloop 1. Nummer 2, Tinne Vanhout, kon haar positie niet meer vasthouden en moest de nummer 3, Greet Oeyen, voorbij laten gaan in omloop 3, en dat met een vooroorlogse voorsprong.

Ook in de overige reeksen werd het wintercriterium vandaag beslist. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid het onderwerp zijn van één van de volgende artikels op De Laatste Post.

Interland 2009: Gristwood and England victorious

The interland is an international orienteering match between England, two Belgian teams (Flemish and French speaking), the Dutch and the Nordrhein-Westfalische (NW Germany) team. Each nation hosts the event in turn since 1995. The competition is truly a team effort spanning age groups from W and M14 to W and M60+: 42 team members in all. Courses are of National Event standard technical difficulty. England has managed to win each year but the margins recently have been close.

Results:
Today the competition took place in London (Burnham Beeches) without the German runners. They were absent because of financial reasons. In H21E Graham Gristwood took the victory (1h13'53). He was 1 minute faster than Fabien Pasquasy (trainingslog) and a couple more minutes in front of Matthew Crane (trainingslog) and Nick Barrable.

Results H21 elite (15km and 225m climbing):
1. Graham Gristwood 01:13:53
2. Fabien Pasquasy 01:15:12
3. Matthew Crane 01:17:44

Results D21 elite
1. Sarah Rollins 01:02:24
2. Pippa Whitehouse 01:03:11
3. Kim Geypen 01:08:39
Helen Bridle ran 01:03:04 (2nd) but she wasn't a member of the England team.

In the overall ranking England won again. Traditionally Flanders (VVO) became 2nd, Walloon (FRSO) 3rd and the Netherlands (NOLB) 4th.

ENG: 168 points
VVO: 111 points
FRSO: 92 points
NOLB: 36 points

Comments:
Graham Gristwood wrote on his trainingslog: 'Beautiful beech forest, nice fast running, interesting course with consistent technical challenge and some route choices (including some butterflies). I lost less than a minute and I was happy with my performance. Legs were a little tired from yesterday, especially for the last 15 minutes, but otherwise felt strong and in control.' Yesterday Gristwood was present at the English national cross country champs and he became 48th.
Fabien Pasquasy, who became 2nd despite his injury, wrote his comments about the race on his website.

2010:
In 2010 the competition will take place in Flanders (Leopoldsburg). Normally, the German (Wetsfalen) team will be present again. Also a French team (Calais) will take part next year!

Results and splits Interland 2009
Map Interland 2009 (H21E - Fabien Pasquasy)
Map Interland 2009 (H20E - Yannick Michiels)
Photos Interland 2009 (source: ultimate-orienteering.com)
Historic results

zaterdag, februari 07, 2009

Belgian Clubs Relay

Op 18 en 19 april organiseert ASUB de eerste Belgian Clubs Relay in de omgeving van Aarlen. Het concept ervan, naar het Franse Clubskampioenschap, zorgt ervoor dat de beste club in de breedte kan winnen:

  • Een ploeg bestaat uit 6 lopers, met de volgende beperkingen:
  • Minstens twee loopsters.
  • Minstens één H/D-16 of jonger.
  • Minstens twee H/D40 of ouder, waarvan minstens één H/D50 of ouder.

Andere ploegen mogen ook deelnemen, maar komen niet in aanmerking voor de titel.

De afstanden zijn:

  1. 5km (35')
  2. 7km (45')
  3. 3km (25')
  4. 5km (35')
  5. 3km (25')
  6. 7km (45')

De terreinen waarop gelopen zal worden zijn getekend door Orest Kotylo en zijn niet gebruikt tijdens de driedaagse van België. Hierboven een voorbeeldje.

Zoals het hoort voor een wedstrijd van dit niveau is dit niet de enige wedstrijd: om met het terreintype bekend te worden, wordt er op zaterdag 18 april eerst een training gelopen in de voormiddag. In de namiddag staat een BEL Ranking middle distance op het programma. 's Zondags wordt dan de aflossing gelopen, waarna de beste club de kampioenstitel uitgereikt krijgt.

De organisatie belooft alvast een speaker, muziek, radioposten, barbecue, veel kijkposten en interessante wegkeuzes.

Nu is het stilletjes tijd om op zoek te gaan naar de beste ploegen. Alle info is te vinden op de site van de Belgian Clubs Relay. (Het logo toont de prijs voor een artikel op De Laatste Post tegenwoordig)