De laatste post

Orienteering-news website

zondag, mei 31, 2009

Vlaams Aflossingskampioenschap

De Weyervlakte in Hechtel was twee jaar terug nog het decor van het Belgisch kampioenschap aflossing, dat dit jaar overigens niet zo ver daarvandaan in Pijnven zal gelopen worden. De wedstrijd van vandaag was dus een ideale training in het kleine reliëf met die belangrijke wedstrijd in het vooruitzicht.

In 2007 was de startlocatie ideaal, was de kijkpost ideaal en lag de laatste post ideaal gelegen boven op de zandberg. Wat goed is, verander je niet en dus waren die drie elementen hetzelfde gehouden. Toch waren er veranderingen: de schaal van 1:5000 liet ook de iets oudere lopers toe om het reliëf duidelijk te lezen. Zoiets is ook praktisch om de fouten achteraf tot in de puntjes te analyseren. Het nadeel is dat we de kaart (van Desmond) in twee moesten opsplitsen om op de site te zetten (één en twee). Onze verontschuldigingen daarvoor.

Het improvisatietalent van de lopers werd ook op proef gesteld door de pas aangelegde betonweg. Het gebruik van ijzeren pinnetjes onder de schoenen was verboden uit schrik voor het beschadigen van de betonweg. Gewone loopschoenen waren de beste oplossing. Wij probeerden een paar oriëntatieschoenen uit de oude doos; dat was geen goed idee zonder ze eerst deftig ingelopen te hebben (nu zijn de sprongetjes die door de blaren veroorzaakt worden nog niet de slechtse manier om in het zand vooruit te komen).



Bij een aflossing komt er meer kijken dan snel lopen. Tactiek is minstens zo belangrijk. In welke positie loopt bijvoorbeeld de snelste loper? Een goede indeling van de wedstrijd is ook belangrijk. Vandaag zagen we in de massastart een voorbeeld van "zo moet het niet". Dries van der Kleij volgde zijn ploegmaat Toon Melis, die niet meer in Diest rondliep (zijn mopje, voor alle duidelijkheid) zo ver als het oog reikte. Voor de startbalise had Toon zijn kaart niet bekeken, maar hij kwam er wel als eerste aan en liep naar eigen zeggen nog de eerste twee posten aan de leiding. Wat toch een prestatie op zich is, want in de meute liepen een Pieter Hendrickx, een Yannick Michiels, een Gunther Deferme en andere Wouter Leeuwsen rond. Al was die laatste uitdrukking vandaag misschien niet zo toepasselijk, want als Wouter was er maar één. Aan de kijkpost had hij al een voorsprong om u tegen te zeggen. Waar hij in het begin van de wedstrijd nog samen hing met Yannick en Pieter, gingen die het decor in en kwamen aan de kijkpost op plaatsen drie en vier door, na Gunther Deferme. In de laatse lus gingen ze Gunther nog voorbij en zo was het dus KOL die met twee ploegen aan de leiding hingen. De eerst binnengekomen Omegaploeg was namelijk een familieploeg.

In de tweede lus kwam de prestatie van Dieter Marinus, haalde vanaf de 9e plaats alles en iedereen in en liet zo junior- en ex-catchingfeatureskampioen Jeremy Genar in een zetel vertrekken en zo heeft hij dat graag. Eerste achtervolgers KOL lieten na twee lopers Guy Tirez los, normaal een goede zet, maar vandaag had hij zijn dagje niet en zo kwamen er nog ploegen uit de achtergrond terug. De hamokploeg liet veteraan van vele aflossingen Dirk Deijgers lopen en er kwam zowaar zelfs nog een Asubploeg met Christophe Bernard opduiken in de prijzenzone. Genar gaf de voorsprong niet meer uit handen en zo won Trol de (VVO aflossing|VK aflossing|... (wij weten het niet meer)) voor Asub, met hamok als derde. Asub verwachtte kennelijk niet dat ze op het podium mochten, net zomin als het aanwezige publiek en dus moet de podiumfoto het met maar twee ploegen stellen. Bij de familieploegen gingen de eerste twee plaatsen naar Omega met de familie Leeuws en de familie Verdeyen. De familie Linten ging met de prijs voor de derde plaats naar huis.



zaterdag, mei 30, 2009

Across the border

Last weekend (21-24/05) and next weekend (30/05-01/06) most people in Belgium had a long weekend. It was a nice opportunity to run and orienteer in other countries. An overview:

24h o-race in Thüringen:
The previous weekend, a 24h relay (each team exists out of 6 runners) took place in Germany. Two Belgian teams were present: Botrham 1 and Botrham 2. The runners are orginally from 3 different Belgian teams: Borasca, Trol and Ham ok.
In total 38 maps had to be completed and 6 teams succeeded doing that. The winners (UBOL Blerim) finished after 22h17'. Botrham 1 (Jan Oeyen, Desmond Franssen, Sam Deferm, Wim Vervoort, Greet Oeyen and Vanessa Bolsens) performed strong and finished in 10th position.
Botrham 2 (Winston Franssen, Kristof Van Bouwel, Noel Nijsten, Frans Laenen, Natalie Menn and Marijs Vandeweijer) became 30th in the end.

Results
Map

Map 24h race Thüringen (Long difficult day)

Finnish champs ultra long:
Also during the previous weekend, Jeremy Genar and Ken Peeters trained in Finland. It's possible to take a look at Ken's heavy trainingsprogram with Sibbo-Vargarna. The highlight of the weekend was the FC ultra long distance. Ken Peeters was not allowed to participate because he'll run jukola (in 2 weeks) with an other team (Trol).
Jeremy Genar ran H20 and became 16th (3h04). He was 52 minutes slower than winner Olli-Markus Taivainen.
In class H21E Mats Haldin took the victory (2h35'), 7 seconds faster than Esa Huttunen and 2 minutes faster than Pasi Ikonen. Minna Kauppi won D21E.

Results
Map

This weekend the Flemish district champs relay take place in the north of Belgium. But again some runners searched for other options outside Belgium:

Holland-ol:
Just across the border, in the Netherlands, a multiday event got started. Yesterday the night sprint competition took place and today the athletes will run the 1st day of the 3days competition.

Website Holland-ol

Prinselopet Kongsberg:
4 Trol runners will orienteer in Norway this weekend: Marc Leers (H50), Wim Vervoort (H40), Bram Boeckx (H21) and Ken Peeters (H21). In total 1200 runners will be present at this event.
Today the 1st day took place and it's possible to check the results online. In class H21 a lot of strong runners are present and Jon Duncan gained the victory today. He was faster than Matthias Karlsson (2nd) and Damien Renard (3rd). Ken Peeters finished 42th and Bram Boeckx 48th.
Tomorrow the runners will have a chase start based on today..

Website Prinselopet
Results day 1 H21

Prinselopet Hamar:
The 2 VDK-brothers (Thomas and Jeroen) will represent Hamok and Belgium in an other 3 days competition in Norway. Today they will run a sprint distance and the other 2 days are long distance. They both run in H21E. For Thomas it will be a nice opportunity to prepare for Worldcup races (NOC) next week.

Website Prinselopet Hamar

WOC Trainingscamp:
Also our strongest Belgian runner moved to a foreign country this weekend. Fabien Pasquasy will train in Hungary to prepare for WOC 2009 and also for the world cup (NOC) next week.

Trainingslog Fabien Pasquasy

donderdag, mei 28, 2009

Preview Vlaams aflossingskampioenschap

Volgende zondag staat er weer een mooi kampioenschap op het programma.
Iedere club is naarstig aan het zoeken naar de best mogelijke combinatie. De regel is eenvoudig. Maak een ploeg van 3 personen dewelke niet meer dan 46 punten waard is. Naargelang leeftijd en geslacht worden er punten toegekend gaande van 7 voor de jongsten tot 20 voor de elitelopers.

Het decor is zondermeer schitterend... De militaire terreinen in Hechtel, met name de "Weyervlakte". 2 jaar geleden vonden er de Belgische aflossingskampioenschappen plaats. Daar waren het duidelijk 3 clubs die de medailles verdeelden, KOL, hamok en Omega. Dat zal nu waarschijnlijk niet anders zijn al valt TROL ook niet te onderschatten. Zij werden vorig jaar namelijk mooi 2e op deze Vlaamse Klassieker.
De absolute favorieten zijn de winnaars van vorig jaar. KOL; met Jos Gilot, Roger en Tomas Hendrickx. Naar verluidt is er wel een wijziging in dit winning team gekomen, Tomas is vervangen door de oudere broer Wannes.

De omloop belooft ook interessant te worden met maarliefst 3 baanleggers, Dick Ducro, Joep De Roeck, Erik Van de Weijer.

Uitkijken is het naar de definitieve ploegen.

Nog een belangrijke opmerking. Deze wedstrijd dient met schoenen zonder studs (ijzeren pinnen) te worden gelopen aangezien dit de nieuwe betonbaan zou kunnen beschadigen.

Kaart Weyervlakte

woensdag, mei 13, 2009

SloKlubkampioenschap

Gisterenavond was het Arenbergpark in Leuven het decor bij de tweede editie van het clubkampioenschap van Slok. Traditioneel wordt een clubkampioenschap georganiseerd door de winnaar van de vorige editie, in dit geval ondergetekende. De overwinning vorig jaar kwam er na een harde strijd, waarin Ken Peeters als eerste de aankomst bereikte, maar 10 minuten straftijd aan zijn broek kreeg door het knippen van een foute post. Normaal gezien wordt enkel de winnaar onthouden, maar het geval Peeters was toch relevant, omdat er bij Peeters enige stress te bespeuren was, zoals later zal blijken.

Een greepje uit de inschrijvingsmails:
Ik kom naar het club kampioenschap om deze keer op een fatsoenlijke manier te winnen.
Als dit nog twijfels laat over de intenties van Peeters...
Als viceclubkampioen ga ik zeker en vast aanwezig zijn.
Belgisch kampioen Lange Afstand Thomas van der Kleij laat ook duidelijk merken dat er veel op het spel staat.
Ik heb gisteren een blackout gekregen.
Hierdoor ben ik alles vergeten van de kaart van Arenberg.
Mijn terreinkennis is dus herleid tot 0.
Gelieve hiermee rekening te houden.
Mijn niveau is ook erg laag. Antwerpen is gelegen op 0 meter boven de zeespiegel.
Dries van der Kleij probeert het op een andere manier. Zo werkt het dus niet.

Het startuur werd bepaald op 19u. Toch werd Peeters, die de hele dag op het wedstrijdterrein doorbrengt, al om 18u opgemerkt aan de start bij gebouw De Nayer. Vergist van uur. Hij liep dan nog een paar toertjes rond de piste om dan langs Imec naar Egenhovenbos de tijd te gaan vullen. De normale route naar Egenhovenbos loopt niet langs Imec, die volgt gewoon de Dijle. De andere route doorkruist heel het park. U denkt het al, en wij dachten gisteren hetzelfde toen we na het posten zetten nog een toertje door Egenhovenbos gingen maken en daar Peeters inhaalden. Maar zou het helpen?



Kapers op de kust waren er genoeg. Op het rijtje voor de massastart zien we meer talent dan er gewoonlijk op een foto past. Dat rijtje werd samengeplooid en zo werden ploegen gevormd voor het eerste van twee delen: een finse aflossing. Op het kaartje stonden 11 posten. Geen gedoe met "allebei de lopers moeten posten X en Y gedaan hebben", nee, posten verdelen en wegwezen.

De uitslag:
1. Dries van der Kleij en Tom Vanderzande
2. Miek Fabré en Els Talloen
3. Jef Boeckx en An Frederickx
4. Sofie Herremans en Dries Van Gestel
5. Raf Vanderzande en Ken Peeters
6. Wouter Leeuws en Bob Eerdekens (2e keer OL)
7. Thomas van der Kleij en Leen Van Der Goten

De ploegen die de beste verdeling hadden gemaakt waren het snelste terug. De eerste drie ploegen kwamen samen aan. Van de andere ploegen stond er één van de twee lopers al een tijdje tot een langer tijdje te wachten.

Het tweede en beslissende deel van de wedstrijd was een individuele jachtstart. De eerste ploeg uit de finse aflossing start eerst, een halve minuut later gevolgd door de tweede ploeg, en zo verder, tot de laatste ploeg op drie minuten van de eerste. De omlopen van dit tweede deel waren aangepast aan de loper. De beginners kregen een gewone IOF kaart van 2km, de iets snellere een zonder-zwart van 3km en de echt snelle mannen kregen een oro-hydro-blanco van 4km te verwerken.

De uitslag:

1. Tom Vanderzande 20:50
2. Miek Fabré 20:59
3. Els Talloen 21:00
4. Sofie Herremans 21:40
5. Dries van der Kleij 24:05
6. Raf Vanderzande 25:17
7. Ken Peeters 25:50
8. Leen Van Der Goten 26:13
9. Wouter Leeuws 26:15
10. An Frederickx 27:57
11. Thomas van der Kleij 29:45
12. Dries Van Gestel 32:45
13. Jef Boeckx 34:25
14. Bob Eerdekens 47:05 (maar met een lach)


Winnaar Vanderzande bij ex-winnaar Hoekx



Na de wedstrijd werden de plannen voor de volgende editie al volop besproken bij een veel te kleine spaghetti in De Spuye.

Alle foto's

donderdag, mei 07, 2009

Alpe Adria Cup 2009

Last (long) weekend the Alpe Adria Cup took place in Germany (Regensburg). The weather was beautifull and also the competitions, terreains and maps were excellent. Nothing to complain about.

Relay 'Rauberhöhle':
On friday (01/05) a relay competition took place. In mens class 36 teams were present and team Steiermark (Schachner Sandro, Schgaguler Klaus, Müller Matthias) took the victory. David Schneider (who finished in 2nd position) ran the strongest legtime. The Belgian team Trol (Winston Franssen, Frank Buytaert and Desmond Franssen) finished in 10th position, but the last runner forgot 1 control, so they were disqualified.
In womens class the Suisse team 'NWK NOS + Friends' (Fässler Mirjam, Dörig Franziska, Feer Isabelle) took the victory more than 5 minutes ahead of the Polish junior team.

Mass start video
Map (David Schneider)
Results (Mens class)

Middle 'Rocks paradise':
Rocks paradise, a perfect name for the map. This race (a world ranking event) was for sure the most interesting and challenging from the whole weekend. In class H21E 95 runners participated in this race. In the end Klaus Schgaguler took the victory ahead of David Schneider (2nd) and Gernot Kerschbaumer (3rd). The results from the Belgian runners: Desmond Franssen 23th, Winston Franssen 34th and Frank Buytaert 47th.
In womens class Christine Kirchlechner won the race. She was faster than Lea Muller (2nd) and Sabrina Meister (3rd).

Map (Emiliano Corona)
Results

(Torben Wendler and Michele Franco (teammate from Alessio Tenani) at the spectatorscontrol)


Night sprint 'Regensburg city':
On saturday 2 competitions took place, in the evening most of the runners were present for the night sprint in the city. It was a very sunny day and in the evening it was still hot outside. So a lot of (drunk) people were walking around in the city. You had to 'slalom' between the many people, comparable with the city race in Venetia.
The results in H21E (64 runners): 1st David Schneider, 2nd Sören Riechers and 3rd Alessio Tenani. Belgian runners: 17th Frank Buytaert, 18th Desmond Franssen and 28th Winston Franssen.
In womens class Monika Depta took the victory. The young Polish junior runner Daria Lajn became 2nd and Gunda Fischer 3rd.

Map (Alessio Tenani)
Results

Long distance 'Nittendorf':
The facts for the H21E class: 13.5km with 800m climbing! Technically the race (again a WRE) was rather easy, it was more a physical battle: whole the time up and down.
Ofcourse David Schneider took the victory. He was even 6 minutes faster than Klaus Schgaguler (2nd) and Gernot Kerschbaumer (3rd). Desmond Franssen became 30th and Frank Buytaert (totally out of energy at the end) 52th. Winston Franssen didn't finish the race (like many other runners). He stopped at the spectatorscontrol, only 15' before the end.
In class D21E Monika Depta dominated the race. The suisse girl Isabelle Feer became 2nd and Eva Makra from Hungary 3rd.

Results
Map (Matthias Muller)

Total Results:
H21E:
1. Schneider David 2:17:08
2. Kerschbaumer Gernot 2:25:11
3. Müller Matthias 2:26:49
13. Franssen Desmond 3:04:28
27. Buytaert Frank 4:01:06
DSQ. Winston Franssen

D21E:
1. Depta Monika 2:04:04
2. Feer Isabelle 2:06:18
3. Meister Sabrina 2:14:09

In class H10 Sverre Buytaert took 4 medals. He won the night sprint and the overall ranking. In middle and long distance, he took the 3rd place.

Photos
All results


Tipo Cup Hungary:
In Hungary two other runners represented Belgian (Trol) in H21E. Ken Peeters became 3rd in the total ranking and Tomas Henriksson 7th.
On saturday a long distance WRE took place, won by Marcus Millegard from Sweden. Ken Peeters became 14th and Tomas Henriksson 21th.
Frans Laenen became 2nd (H45), Luc Melis 4th (H45), Marc Meeussen 6th (H45), Kristof van Bouwel 6th (H16), Wim Vervoort 5th (H40), Marc Leers 13th (H50), Paul Bolssens dsq (H50), Jos Thijs 3rd (H60), Lyli-Anne Cole 7th (D50) and Lucia Turcanu 9th (DB).

Results
Map Tipo Cup (David Andersson)

woensdag, mei 06, 2009

Belgian JWOC and EYOC teams

The junior team ran selection races in the Jura region last weekend. The following runners will represent Belgium at JWOC:
Women
Elisabeth Henkes, Margot Vandemeulebroek
Men
Gilles Deneyer, Jeremy Genar, Wouter Leeuws, Benjamin Hofmans, Nicolas Ludovicy, Michael Van Baelen

The EYOC team was also chosen by the coaches:
Women
Sien Verdeyen, Susanne Brodel, Evelien Peeters
Men
Yannick Michiels, Bruno Parmentier, Thomas Bredo, Toon Melis

We also want to remind all runners that today's evening competition will have a special sprint course alongside the normal courses. This course will be more challenging technically than the normal short courses. Some elite runners indicated they would be interested in this type of course.

dinsdag, mei 05, 2009

Belgian WOC team

Last weekend's selection races in the Alsace region have decided the Belgian team for WOC 2009:

Women
Greet Oeyen
Vinciane Mulpas

Men
Fabien Pasquasy
Pieter Hendrickx
Thomas van der Kleij
Jeroen Hoekx

(Joost Talloen and Michel Bastin didn't want to run WOC)

maandag, mei 04, 2009

Selectieweekend WOC

Het selectieweekend van het seniorteam voor WOC in Hongarije ging dit weekend door in de Elzas. Op het menu: een sprint op vrijdag, een middenafstand op zaterdag en een lange afstand op zondag.

De deelnemers waren, bij de dames: Greet Oeyen, Saartje Sallaerts en Vinciane Mulpas. Bij de heren: Thomas van der Kleij, Joost Talloen, Pieter Hendrickx, Fabien Pasquasy, Michel Bastin, Quentin De Neyer en uw verslaggever. Overgrote favoriet was natuurlijk Fabien, zoals Pieter het zo treffend wist te verwoorden na op een Duitse snelweg voorbijgevlogen te zijn door een Ferrari: dat is zoals Fabien tegenkomen in het bos.



Maar een wedstrijd moet natuurlijk nog gelopen worden.

De sprint ging door in het dorpje Breisach, over de Duitse grens, vlakbij de Kaiserstuhl, waar het, zo wil de traditie, altijd erg warm is. De juniors waren er ook en startten eerst. Contact met de al aangekomen lopers was verboden. Het startinterval was 2 minuten, op een sprint meer dan genoeg. De kaart was volgens door de kaarttekenaar zelf verzonnen normen getekend: lantaarnpaaltjes in het roze, kunstzinnige bomen van verschillende formaten, dikke zwarte muren, dikke zwarte paden, een dikke zwarte brug, dikke zwarte rotswanden. Gelukkig geen dikke zwarte omheiningen, die waren dun en zwart. Stukjes straat waren getekend, of waren onderweg naar post 3 niet getekend. Van de massa mensen op straat ook geen spoor op de kaart. Een loper zou voor minder de kluts kwijtraken en een post overslaan. Want dat was dag 1: Fabien en Quentin al p.m. Fabien slaat 7 over, net na de vlinder en Quentin was een keer te snel aan de vlinderpost.

Pieter was de snelste, 18:42, een paar seconden voor Joost. Thomas en Michel volgden een half minuutje erna en ik nog eens zoveel verder. Joost had voor zijn prestatie wel een serieuze glijpartij en bijhorende handblessure over. Bij de dames zat ook alles dicht bijeen, Vinciane wint juist voor Greet en Saartje een beetje verder.
Dames
Vinciane Mulpas 0:24:24
Greet Oeyen 0:24:42
Saartje Sallaerts 0:26:33

Hommes
Pieter Hendrickx 0:18:42
Joost Talloen 0:18:54
Thomas VDK 0:19:13
Michel Bastin 0:19:33
Jeroen Hoekx 0:20:05
Quentin DeNeyer pm
Fabien Pasquasy pm

De juniors waren er trouwens ook. Wouter was sneller dan Pieter! Yannick zat er ook maar vlak achter.

De middenafstand werd gelopen op een Franse regionale. Op zich was het een mooie baanlegging. Alleen spijtig dat de kaarttekenaar weeral heel selectief was in het tekenen van putten, van consequent zijn in de afmetingen vanaf wanneer je een put tekent was geen sprake. Maar dat was het minste probleem. Posten die fout staan op een selectiewedstrijd is veel minder leuk. Post 10 stond 100m hoger, met als gevolg dat de volgende post op kompas ook niet te vinden was. Een selectiewedstrijd wil je ook met gelijke wapens strijden. Iedereen kreeg zo een zelfde snelle SportIdent van VVO. Dit in tegenstelling tot de printkwaliteit van de kaarten. Die was bij een paar lopers echt wel belabberd. Gele zones waren tijdens het lopen niet te zien. Als mij foto van de kaart slecht lijkt, dan ligt dat dus niet enkel aan mij en mijn fototoestel. De resultaten waren dan ook desastreus, want een extra foutje is natuurlijk ook nog snel gemaakt.

De Belgisch resultaten:
Dames
Greet Oeyen 0:49:36
Vinciane Mulpas 0:59:43
Saartje Sallaerts 1:33:20

Hommes
Fabien Pasquasy 0:42:31
Jeroen Hoekx 0:49:46
Pieter Hendrickx 0:51:04
Thomas VDK 0:51:39
Michel Bastin 0:52:32
Joost Talloen 0:55:11
Quentin De Neyer pm

Over Quentin willen we nog kwijt dat hij de postennummer die hij nu geknipt had mooier in het rijtje vond passen dan degene die hij moest hebben.

Wat de selectienormen betrof, was het al duidelijk dat er niet meer aan uit te kunnen was. Het enige wat we dachten vast te kunnen stellen was dat Greet iedereen uit de selectie had gelopen.

De voorbereiding op deze wedstrijd van Pieter en mij was ook wat anders dan die van de gemiddelde loper. Een bankje aan het hotel is heel verschillend van een stoeltje aan het wedstrijdcentrum. Verdwenen mensen opbellen en hun gsm in het rugzakstoeltje op een meter van u horen afgaan is ook niet zo plezant.

's Avonds bij het eten was veel pasta wel aangeraden: de lange afstand was 12,5km ver en 500m omhoog. Ook nu weer parasiteren op een Franse wedstrijd, dit keer met meer succes. En dat vertaalde zich ook in de resultaten. Als de tijden van Thomas, Pieter en Joost 4 minuten uiteen liggen, is dat geen toeval. 4 minuten tussen twee lopers op dezelfde omloop is wat kort voor een selectiewedstrijd. Aan de kijkpost was er trouwens nog een treintje van 5. Pogingen van de betreffende lopers om wagonnetjes eraf te krijgen door originele wegkeuzes (kaart N | Z) hadden maar een matig succes en enkel Michel en Quentin moesten mentaal of fysiek lossen.
Dames
Vinciane Mulpas 1:26:45
Greet Oeyen 1:27:09
Saartje Sallaerts 1:33:34

Hommes
Thomas VDK 1:30:51
Fabien Pasquasy 1:34:20
Pieter Hendrickx 1:34:53
Joost Talloen 1:39:21
Jeroen Hoekx 1:39:32
Michel Bastin 1:46:29
Quentin De Neyer 1:57:07

Fabien was weeral niet erg tevreden. Hij nodigde na de wedstrijd iedereen uit voor een barbecue bij hem thuis, gestookt met de drie kaarten.

De beslissing over het Belgisch team op WOC valt vanavond. De sfeer in de ploeg was alvast goed.

Foto's