De laatste post

Orienteering-news website

zondag, januari 31, 2010

Selectiewedstrijd Interland

De kostbare plaatsen in de VVO-ploeg voor de jaarlijkse interland tussen VVO, FRSO, Engeland, Nederland, Nordrhein-Westfalen en sinds kort ook Noord-Frankrijk worden sinds mensenheugenis begin januari verdeeld in een selectiewedstrijd. Net als vorig jaar was De Winner in Eksel de kaart waar het stond te gebeuren.

De eerste twee van elke reeks zijn zeker van de selectie. De derde plaats wordt bepaald door een al-dan-niet eenmanscommissie, om "gewettigd afwezigen", zoals dat zo mooi heet toch nog de kans te geven om de belangrijke voorjaarswedstrijd mee te lopen. Andere jaren waren dat vooral studenten, maar dit jaar eindelijk eens na de examens een selectie om dan vast te stellen dat ze niet komen opdagen!

Grote favorieten bij de heren open waren de Trollen, vorige week in Weelde nog clubsgewijs oppermachtig op eigen bodem. Zouden ze ook deze week weer bovenaan eindigen en dus met de selectieplaatsen gaan lopen? Het nummer 4 van vorige week, Frank Buytaert, startte vroeg en mocht dus de paadjes trekken in de sneeuw. Een misser aan post 1 en dan loopt het voor geen meter meer en zo was het over en uit voor de beste Vlaming op de vorige editie van de interland in Engeland. Op de derde plaats was vorige week Desmond Franssen te vinden. Franssen maakte niet dezelfde fout als Buytaert en startte op het einde, liep naar eigen zeggen technisch een sterke wedstrijd maar had niet de benen waarop hij gehoopt had. Toch liep hij zich nog naar de derde plaats. De Trolse supertopper, Ken Peeters startte in de tweede startgroep en zag ook al direct aan post twee alle kanten van het decor. Peeters' snelheid was duidelijk de hoogste in de wedstrijd, maar een tak in het oog besliste er anders over. Met één fatsoenlijk oog is het lastig lopen en dat is zeker zo in deze uitdagende baanlegging, met optimaal gebruik van de moeilijke zones. Peeters sleepte zich nog naar een vierde plaats, er zat meer in, maar gezien de omstandigheden was dat nog een behoorlijk resultaat.

Wie ging er dan wel met de selectieplaatsen lopen? Twee hammers konden op de eigen organisatie tevreden terugblikken op hun wedstrijd. Dries van der Kleij, laatste startgroep, liep met zijn typerende grote passen naar de tweede plaats en moest dus enkel uw verslaggever, tweede startgroep, voor zich dulden, beiden liepen geen perfecte wedstrijd, maar konden het tijdsverlies toch nog beperken. Van der Kleij gaf overigens al direct forfait voor de interland, zodat de trainer nu wat meer werk heeft.

Bij de dames open was de strijd een pak spannender. Greet Oeyen zorgde daar voor nog een Hamse zege, maar had maar 40 seconden voorsprong op Saartje Sallaerts. Beiden liepen een wedstrijd zonder veel te missen en dat leverde een voorsprong van zes minuten op eerste achtervolgster Sofie Herremans op.

Bij de juniors stond er geen maat op Yannick Michiels, op zaterdag al met de titel van KOL-clubkampioen gaan lopen en nu een maatje te groot voor Michaël Van Balen en de verzamelde veteranenconcurrentie. Wij wilden "Masters" schrijven, maar als zelfs grote voorvechter van de term Bart Mellebeek, nog constant over veteranen spreekt, lijkt ons het terugdraaien van de naamsverandering in zicht. Dames junioren waren er niet te veel te vinden en zo liep Sien Verdeyen zich soeverein de selectie in.

De veteranen A dan. François Jacobs nam er de maat van eerstejaarsveteraan en hamokclubkampioen Gunther Deferme. Veel scheelde het niet, net zomin als het verschil tussen Deferme en derde plaats Guido Verdeyen. Bij de dames startte Leen Wouters ná de laatste startgroep en kwam zo in extremis nog het hamok-feestje verstoren, want tot dat moment stond Marijs Vandeweyer op een eerste plaats en Hilde Krols tweede.

Bij de jeugd -17 werd er ook deftig doorgelopen. Tristan Bloemen en Kristof Van Bouwel waren het sterkste in H-17, zoals Charlotte Theys en Kirsten Verstraete dat waren bij de D-17. Zij liepen tegen de veteranen B. Mensen, wat een reeks is dat tegenwoordig. Martin Beckers is daar nieuw en die wordt maar vierde! Bart Van De Moortel en Frans Laenen waren te sterk voor hem en zelfs Roger Hendrickx kwam die mannen nog het vuur aan de schenen leggen. Bij de dames veteranen B ging het er iets gemoedelijker aan toe. Els Put liep enkele jaren terug nog regelmatig mee in de elitereeksen en kwam zo ook in de winterse Winnerheidewereld als eerste over de streep, met in haar zog, figuurlijk dan, Martine Taffeiren.

De jongsten die kans maken op een interlandselectie, -14, lopen in omloop 5. Hier waren het de jonge mannen van Omega die het mooie weer maakten. Wout Keuppens en Tobias Lefranc mogen al zeker in Hechtel meelopen. Bij de dames loopt Elke Verdeyen daar en de concurrentie doet zelfs niet meer de moeite om te starten.

De veteraanste veteranen, geboren in 1950 en daarvoor, zijn van geen kleintje vervaard, bijna eigenhandig Den Duits nog verjaagd en nu nog steeds in een bikkelharde strijd verwikkeld om wie dat op de interland mag overdoen. Frans Wens en Georges Deferme zijn al zeker van die eer, net als Lieve Geens en Maria Hendrickx. Op de andere plaatsen is het wachten op de beslissing van de selectiecommissie.

Uitslag
Tussentijden
Kaart H21 (Ken Peeters)
Kaart veteranen A (Vladi)

woensdag, januari 27, 2010

Andis Laveikis ends as he started: with a victory

Latvian Trol Andis Laveikis ends his Belgian campaign the same way he started it on august 23 last year: with a clear victory. With a km time of 5’14” he beat fellow Trol Ken Peeters in sunday’s competition on the map Weelde Vliegveld by just over one minute. The third podium place was also taken by a Trol, Desmond Franssen.

Andis Laveikis (right) next to the autor of this article (Marc Leers - left) in Weelde

Andis will return to his native country Latvia next Sunday, after a six months stay in Belgium as an Erasmus student. The all round athlete will be busy over the next couple of weeks, preparing for the Latvian championships cross country skiing in march. Also the big Scandinavian relay competitions, like Tiomila and Jukola, are on his program again.

About his orienteering campaign in Belgium, the young Latvian expressed his admiration for the course planners, who managed most of the time to make the courses interesting, even in the rather flat Flemish forests and also the passion for the sport amongst the small Belgian orienteering population.

Results Weelde
Splittimes Weelde
Map Weelde (Ken Peeters)

zondag, januari 24, 2010

Nacht Genk - Training Schaffen - WC Weelde

Weer een druk oriëntatieprogramma dit weekend. Vrijdagavond begon het in het sportcentrum van Genk met een nachtwedstrijd. Of toch zoiets. De lichten van de Finse piste konden niet uit gedaan worden wegen nog te veel andere lopers en zo waren er een aantal verlichte sporen in het bos.

Praat over een nachtwedstrijd en de naam Oeyen valt al snel. Jan Oeyen kon voor de tweede keer in 2010 imponeren. Dit keer had hij een 20 seconden voorsprong op de Letse Trol Andis Laveikis en een tweetal minuten op uw verslaggever. Dat maakt dat Oeyen dit jaar aan de volle 100% wat nachten betreft scoort. Hetzelfde kan gezegd worden van zus Greet. Ook alletwee de nachten gelopen en twee keer gewonnen. Dit keer voor Miek Fabré en Ellen Omblets.

Voor kaarten verwijzen we graag naar Vladi. De uitslag en de splits zijn ook beschikbaar.

Op zaterdag was er de keuze tussen twee activiteiten. In Nederland was er de tweede midwintercompetitie in Beekhuizerzand. De competitie aldaar werd gewonnen door Ken Peeters, niettegenstaande een aantal missers. Peeters is duidelijk sterk bezig. In de lange damesomloop ging de zege ook naar België, met Marijs Vandeweyer.

Voor de seniors was er een speciale heuveltraining in Schaffen, waar het militair veldloopkampioenschap doorgaat. Coach Wallaert had een 18-tal beklimmingen op het menu staan, met vooraf wat looptechniekoefeningen, gegeven door Bart Delobel. Zo'n training is nooit af zonder de traditionele "om-ter-snelste-boven" op het einde, die dan ook werd ingepland. Een mooi initiatief en een fijne training, met een meer dan behoorlijke aanwezigheid. De grote afwezigen waren Pieter Hendrickx en Thomas van der Kleij. Hendrickx werd vorige week aangereden terwijl hij naar het werk fietste en hoewel het initieel wel mee leek te vallen, bleek zijn beenblessure toch erger en is het nu op een week-tot-weekbasis uitkijken wanneer de looptrainingen weer kunnen beginnen. In dezelfde lappenmand vinden we Thomas van der Kleij, kniepijn en het gerucht doet de ronde dat er een operatie aan zit te komen. Wij hopen dat ze beiden zo snel mogelijk fit zijn, om toch de voorjaarsklassiekers en de fysieke test zo goed als mogelijk mee te lopen.

Op zondag was Weelde Vliegveld het wedstrijdgebied. Het was Trol boven op de eigen organisatie. Laveikis op 1, Peeters een minuutje er achter op twee en D. Franssen op drie en Buytaert op vier. Bij de dames was de zege net als op Beekhuizerzand voor Marijs Vandeweyer in de lange omloop. Kim Steegen won de officiële omloop voor D21.

De wedstrijd (kaart) vond plaats in het meest zuidelijke stuk van de kaart, geen stuk over de landingsbaan dit jaar, maar een boswedstrijd en altijd weer die keuze tussen doorsteken of het pad opgaan. Nu liep het bos over het algemeen wel goed, redelijk groen, maar niet te vuil.

Uitslag
Splits

Volgend weekend vindt de volgende manche van het Wintercriterium plaats op Winnerheide. Ook selectiewedstrijd Interland!

zondag, januari 17, 2010

Kootwijkerzand - Kattevenia - cross Herentals

Three interesting competitions took place this weekend. Yesterday a lot of Belgian runners were present in Holland 'Kootwijkerzand'. In mens class Sergey Fedotsenko took the victory ahead of Jeremy Genar and Thomas van der Kleij. In womens class Dunja van de Riet was the clear winner (10 minutes ahead).

Results Kootwijkerzand
Splits Kootwijkerzand
Map Kootwijkerzand (Ken Peeters)

WC Kattevenia:
Today the regional event in Kattevenia took place. In class 1 Gunther Deferme took the victory ahead of Guido Timmers and Francois Hanzen. In womens class Nancy Wenderickx (class 1) and Beatrice De Longueville (class 2) both finished in 1st position.

Results Kattevenia
Splits Kattevenia
Map Kattevenia spint - long (Vladimir Geldof)

Cross Herentals:
Also today a cross country race in Herentals took place. A lot of national team runners were present. In men senior class: Koen Wilsens (2nd), Gert Claes, Bart Delobel, Frank Buytaert, Joost Talloen, Bert Kempenaers, Dries van der Kleij, Jeroen Hoekx, Wannes Hendrickx and Benjamin Anciaux. In women senior class: Kim Geypen (2nd), Saartje Sallaerts, Kim Steegen and Greet Oeyen. In men junior class Yannick Michiels became 5th.

Results

Selection races:
Some interesting news about the WOC selection races for elite runners: ploegencommissie. And for junior team and JWOC selection races: embargoed area.