De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, april 29, 2010

Lenteloop Arenbergpark

uitslagen
splits

Foto's van Ken en An.

dinsdag, april 27, 2010

Belgian WOC team

Men

Fabien Pasquasy, Michel Bastin, Ken Peeters en Pieter Hendrickx.

Women

Greet Oeyen, Kim Geypen en Miek Fabré.

Er zijn geen reserves voorzien, noch bij de jongens noch bij de meisjes.

maandag, april 26, 2010

Selectieweekend WOC

Dit weekend was de omgeving van Clermont-Ferrand het toneel van selectiewedstrijden van de Belgische en Franse oriëntatieloopploegen.

De eerste wedstrijd op het programma was de middenafstand. Fabien was duidelijk de snelste in het nog besneeuwde bos rond Lac Pavin. De starttijden lagen 2 minuten uiteen, wat wel te zien in in de damesuitslagen, maar, werd ons verzekerd, dat gebeurde pas aan het einde van de wedstrijd.

Middle

1. Fabien Pasquasy        40'04"
2. Michel Bastin 43'00"
3. Bart Delobel 44'28"
4. Ken Peeters 45'39"
5. Jeroen Hoekx 46'33"
6. Pieter Hendrickx 49'31"

1. Greet Oeyen 41'13"
2. Kim Geypen 43'16"
3. Miek Fabré 45'20"
's Namiddags was er dan de sprint in Besse. Hier was het Pieter die de snelle benen liet spreken en er het kopje kon bijhouden. Sommigen hadden al geen snelle benen en liepen als een kieken zonder kop. Verhalen: een splitsing, drie Belgen, alledrie willen ze een andere weg inslaan, alleen Ken zat juist. Twee keer net op tijd kunnen uitwijken voor Pieter, een botsing was wel heel nabij. De overdreven snelheid kwam zeker niet van mij.

Wat interessant is als kanttekening is dat de eerste starter in de eerste twee wedstrijden telkens laatste werd, dat beloofde voor de dag erop.

Sprint

1. Pieter Hendrickx       15'34"
2. Fabien Paquasy 17'04"
3. Michel Bastin 17'06"
4. Ken Peeters 17'55"
5. Jeroen Hoekx 18'14"
6. Bart Delobel 19'25"

1. Miek Fabré 16'31"
2. Greet Oeyen 17'52"
3. Kim Geypen 18'30"
Alles wat hiervoor kwam was maar klein bier in vergelijking wat nog komen moest. Op de legendarische kaart Vulcania vlogen de minuten voorbij. Uw dienaar mocht samen met Miek als eerste het bos in en de vloek van het weekend sloeg weer toe. Nog voor de vierde post door heel het veld opgerold. Toen kwamen Bart en Pieter erbij en werd het op slag gezellig "nog vier posten en we stoppen aan een café". Op een bepaald moment kwam de eerste Fransman ons voorbij, "Guergiou zal wel niet al te lang meer wegblijven" en waarachtig, daar kwam hij al af. Drie Belgen en een Belgische stonden als aan de grond genageld, alleen Pieter had de tegenwoordigheid van geest om er achter aan te gaan, dwars door alles. Bart en ik lieten begaan en zochten de veiligheid van de pad op. Een dikke minuut later kwam er opeens een Belgiumpakje haaks op onze route en sloot zich aan bij de padwegkeuze, luidop bedenkend dat dat van de ene steen naar de andere huppelen toch niet zijn oriëntatiestijl was.

Ter vergelijking: Thierry deed 1:28...

Long

1. Fabien Paquasy        1:51:41
2. Ken Peeters 2:04:27
3. Michel Bastin 2:05:40
4. Pieter Hendrickx 2:08:09
5. Bart Delobel 2:20:21
6. Jeroen Hoekx 2:28:34

1. Greet Oeyen 1:46:02
2. Kim Geypen 1:51:42
3. Miek Fabré 2:24:11
Er valt toch wel een pak beter mee te leven om er in het bos als oriënteur uit gelopen te worden dan op een Zoniënwouds paadje.

zondag, april 18, 2010

Michiels demonstreert

Yannick Michiels was vandaag overduidelijk de sterkste op het Vlaams sprintkampioenschap in Bilzen. Junior Michiels nam afgetekend de maat van clubgenoot Pieter Hendrickx en omegask Wouter Leeuws. In de damesreeks was het Saartje Sallaerts die met ruim verschil boven op het podium terecht kwam.

De heren seniors kwamen laat aan de start. In de eerste startgroep vonden we uw verslaggever, op twee minuten gevolgd door Hendrickx met Leeuws daar dan weer drie minuten achter. Michiels mocht de wedstrijd afsluiten. Aan de kijkpost had Hendrickx al een voorsprong van 15 seconden op uw verslaggever, een voorsprong die hij stelselmatig kon uitbouwen naar een 45 seconden aan de aankomst. Hendrickx was tevreden over zijn wedstrijd, een beetje sukkelen in een groen bosje niet te na gelaten. Leeuws zette ook een sterke prestatie neer en eindigde zo'n 20 seconden na Hendrickx.

Michiels passeerde even later aan de kijkpost en bleek daar al een voorsprong van 30 seconden op Hendrickx te hebben. Zou dat genoeg zijn om tot het einde van de wedstrijd op kop te blijven? Michiels kreeg gelukkig steun van clubgenoot Gert Claes en ze konden een hoog tempo aanhouden. Aan de finish toonde Michiels nog eens de pikorde door de laatste post omver te gooien. Claes kon niets anders doen dan een gezicht opzetten waaruit bleek dat hij het begreep.

Michiels ging dus verdiend met de overwinning aan de haal en zo stond Hendrickx met twee juniors op het podium. Zijn commentaar: "Dat is alsof ik bij de H40 zou meelopen, die mannen zijn 12 jaar jonger".

In de damesreeks was het overwicht van Saartje Sallaerts nog duidelijker. Waar Michiels genoegen nam met 30 seconden moest het voor Sallaerts een volledige minuut zijn die ze nummer twee Elisabeth Henkes aansmeerde.

Greet Oeyen was wel aanwezig, maar kwam niet aan de start: rusten voor de fysieke test op maandag. Ook aanwezig, maar niet aan de start vonden we Koen Wilssens, de snelle Trol ligt in de lappenmand. Om het eerder lage deelnemersaantal te verklaren, vermoeden wij dat een aantal lopers voor de HOCup in Dourbes gekozen hebben, want ook al was het een geslaagde en gesmaakte stadssprint, de terreinen daar zijn toch van een ander kaliber.

Resultaten
Tussentijden
Kaart Yannick Michiels

Starttijden voor de nationale volgende week in Recht zijn ondertussen ook al beschikbaar, maar eerst is er nog het eerste lenteloopje in Mol-Galbergen.

zaterdag, april 17, 2010

Eyjafjallajökull strooit roet in het eten


Enkele Toppers waaronder Thomas van der Kleij en Desmond Franssen hebben net als duizenden andere toeristen problemen om terug te keren van een vakantiebestemming.
De atleten zijn vorig weekend afgereisd naar Zweden en Italië om zich voor te bereiden voor de klassiekers van het voorjaar - Tiomila en Jukola, maar ook het belangrijke selectieweekend voor het WK.

Zowel Brussels Airlines als Ryanair kondigden zopas aan dat er dit weekend geen vluchten meer zullen zijn in Noord-Europa. Het is nog maar de vraag of ze dan maandag of dinsdag wel zullen kunnen terugvliegen. Oplossingen worden gezocht maar zijn lang niet zeker... Hun deelname aan de fysieke test die gepland is maandagavond 20u is dus erg twijfelachtig.

Reactie Desmond:"My flight for sunday is cancelled, i rebooked a flight home on tuesday. So i can't be present at the physical testrun on monday evening. I hope there is still a solution possible for this problem, because the selection races are very soon."
Desmond is duidelijk is vorm de laatste tijd en het zou dus fout zijn van hem niet mee te nemen op het selectieweekend, de fysieke test uittstellen naar woensdag of donderdag lijkt ook niet aangewezen aangezien die te dicht voor de andere selectieproeven ligt.

zondag, april 11, 2010

FRSO-regionale Elsenborn

Wat mist iemand die in Elsenborn gaat lopen?
Een vensterloop in De Mosten of een regionale in hetzelfde gebied.

Wat krijgt hij er voor in de plaats?
Een gure oostenwind, een paar druppels natte sneeuw bij 2°C, maar vooral vergezichten en een erg mooi terrein.

Was dat veel verder rijden?
Neen, een half uurtje, althans vanuit het centrum van het oriëntatielopen in België, Lommel.

Hoe lang was de omloop?
Omloop 1 voor HE had een lengte van 12890m, dames Eliteloopsters zagen bijna 10 kilometer gras onder hun voeten doorvliegen.

Gras, geen pad?
1,5km pad op een hele wedstrijd is eens iets anders.

Klopte de kaart?
De kaart klopte volledig. Het terrein was soms mis. Vegetatie brandde af of verdween soms.

Wat was het favoriete object van de baanlegger?
Put, natte put, diepe put, ondiepe put, inzinking, verzakking.

Was zo'n gat in de grond gemakkelijk te vinden?
Soms, soms ook niet.

Kon dat de pret bederven?
Bijlange niet.

Werd er hard gelopen?
Resultaten en tussentijden laten er twijfel over bestaan, maar wij vermoeden van wel. Naar horen zeggen hadden sommigen last van het buntgras.

Waarom lijkt Greet Oeyen daar geen last van te hebben?
Greet staat zo scherp dat ze het gras afsnijdt in plaats van er zoals ons over te moeten huppelen of zoals anderen over te strompelen.

Heeft dat ergens praktisch nut?
Sam vindt van wel. Hij moet de grasmaaier niet meer buiten halen, wat harken als Greet losloopt na de training is genoeg.

Was Vladi zijn GPS echt plat?
Wij geloven het alvast niet :-) Hij wou gewoon extra waar voor zijn geld hebben.

Was er warm water?
Nee, het kwam rechtstreeks uit een beekje, zelfs de meest geharde militair, rijkswachter of brandweerman voelde eens aan de douche, trok zijn hand terug en ging vlug een warme soep eten.

Geen zin om iets deftigs te schrijven in plaats van deze flauwe onzin?
Nee.

maandag, april 05, 2010

Van der Kleij: "Geen cadeaus"

Het BELrankingevent op Baeckelandt in Leopoldsburg werd zoals verwacht gewonnen door Thomas van der Kleij. In een mooi voorjaarszonnetje was de situatie deprimerend voor de concurrentie. Van der Kleij hield vanaf post 2 de concurrentie onder controle: tussentijden werden scherper en scherper en Hij kon zich zelfs een fout van meer dan een minuut permitteren en de concurrentie toch nog achter houden. "Aan cadeaus geven doen we niet mee op de belangrijke momenten", becommentarieerde van der Kleij zijn prestatie.

Nu het echt om de knikkers gaat in de voorjaarsklassiekers, met de paascross als traditionele hoogtepunt, staat van der Kleij er. Enkele weken terug won hij al overtuigend de nationale middenafstand in Geel-Bel. Nu volgt er een trainingskamp in Zweden, als voorbereiding op de tiomila. Het selectieweekend een week later staat ook nog steeds rood omcirkeld op de kalender in het vdK trainingscentrum in de Spinnewielstraat in Lommel-Kattenbos.

Lommel OK deed overigens een uitstekende zaak voor de BELranking vandaag, met uw verslaggever die tegen een achterstand van 23 seconden moest aankijken aan de aankomst. Goed voor een tweede plaats, maar tweede worden na de spartacus van het oriëntatielopen is natuurlijk iets waar mee te leven valt. Jeroen van der Kleij zorgde voor de derde thuispodiumplaats voor hamok, zo'n 4 minuten na kleine broer Thomas en een duidelijk signaal dat ook Jeroen zich terug in de debatten wil mengen.

In de damesreeks ging de overwinning ook naar hamok, met Sofie Herremans die weliswaar het familieduel met Marlon verloor, maar toch vlot met de zege naar huis kon fietsen. 5 minuten daar achter liep Els Put zich naar de tweede plaats, terwijl Igna Heyns weer enkele minuten daarna de laatste podiumplaats in wist te nemen.

Resultaten
Tussentijden
Kaart (Yannick Michiels)