De laatste post

Orienteering-news website

woensdag, februari 29, 2012

Starttimes Belgian middle champs in Heeserbergen

On sunday the Belgian middle distance champs will take place in Lommel. The starttimes are visible below.

In de reeks H21E (of H.open) hebben 59 atleten zich ingeschreven. Om 10u01 bijt Sebastien Daels de spits af. De tijdsinterval bedraagt telkens 2 minuten tussen elke deelnemer. De favorieten starten op het einde van het veld met als afsluiters Thomas van der Kleij (11u57), Olle Karner (11u59) en Fabien Pasquasy (12u01).

Ook bij de dames wordt het zelfde principe toegepast. Hier wordt afgesloten met Catherine Hoofd (11u12), Aline Hermans (11u14) en Miek Fabre (11u16). Laat de pronostieken maar volgen als comments.

Starttimes H21E

Starttimes D21E

maandag, februari 27, 2012

Delobel wint Nationale 1

Vooraf aangekondigd worden als de grote favoriet, de druk van het moeten winnen op een parcours naar maat weerstaan, vorige keer gewonnen hebben, als allerlaatste het bos in moeten en het dan waarmaken, dat is een straffe prestatie. Toch was het dat wat Bart Delobel zondag in Dilsen klaarspeelde.

De 15,1 km met 330m hoogteverschil zorgden voor een fysieke uitputtingsslag. Toch was het niet daar dat de wedstrijd in zijn beslissende plooi viel, maar op bepaalde sleutelmomenten onderweg.

Bij de eerste starters zagen we Thomas van der Kleij. Won 's vrijdags in Westerlo terug overtuigend de nachtwedstrijd en werd dan vooraf toch al gezien als één van de grote belagers van Delobel. Voor van der Kleij zat de wedstrijd er al na 4 posten op. Wat last van een kuitblessure en dan maar beslist om geen risico te nemen met het oog op het grote kampioenschapsweekend van volgende week, waar een grote kampioen als van der Kleij natuurlijk hoge ogen wil en naar wij de voorbije weken gezien hebben, zal, gooien.

De volgende topper in de rij was Joost Talloen. Daar eindigde het eigenlijk nog eerder. Bij post 2 al keek Talloen tegen een minutenachterstand aan. Fysiek was hij wel degelijk sterk, nog eens aantonend dat een fysieke test de dag ervoor niet alles zegt, en hij rukte dan ook op naarmate de wedstrijd vorderde. Zijn eerste plaats, voor het jonge Balens-Finse talent Melistä bleef dan ook lang bovenaan de tabellen staan.

Johan Goubau, van Altaïr tegenwoordig, liep zijn laatste Belgische wedstrijd van dit voorjaar voor een Erasmus in Warschau en zoals wij al vaker geschreven hebben, heeft die altijd energie teveel. Knalde dan ook ongelofelijk snel, maar liet onderweg toch ook tijd liggen, dat zeker bij post 21, net na de kaartwissel. Toch verpulverde hij de tijd van Talloen met maar liefst 3 minuten. Goubau was bekaf na de aankomst, deed de oortjes van zijn muziekapparaat uit, had moeite om het loslooptempo van uw verslaggever te volgen, maar kon toch nog tegen de verzamelde pers zeggen "Ik ben kapot. Heb zó hard gelopen. Straks de vlieger op, maar voor het WOC selectieweekend binnen enkele weken kom ik al direct terug. Ik focus mij vooral op de middle en de sprint."

Zo leek het dus dat Goubau ging winnen, zeker nadat ook latere starters als T. Hendrickx niet aan de tijd van Goubau kwamen. Toch ook tevredenheid in het Hendrickxkamp, die, dit vertelde hij wél echt, op het einde kapot zat, maar toch tevreden was dat hij terug zo lang kon lopen.

Maar wie kwam er dan nog roet in het eten gooien? Het was Bart 'Party' Delobel himself. Klaagt op zijn weblog nog over concentratieverlies onderweg, maar had onderweg nog wel de tijd om 'smakelijk' te zeggen terwijl wij ons druivensuiker wondermiddel innamen. Hij zegt dat het lange been niet vooruit ging, gelijk had hij, want daar zag De Laatste Post hem ook voorbijjoggen. Het leek ons niet alsof hij naar de overwinning snelde, maar toch smeerde hij Goubau een kleine halve minuut achterstand aan zijn broek en na zijn sterke prestatie op de vorige Omegawedstrijd in Pijnven kon hij nu echt voor een thuisoverwinning zorgen.

Wat dan bij de dames?
De Laatste Post had op Oeyen-Hermans-Hoofd gegokt. Dat was bij voorbaat verloren, want Oeyen verscheen niet aan de start. Naar wij denken de afloop van de test de dag ervoor te zwaar gaan vieren. Wat wel perfect was, waren de volgende twee namen. Aline Hermans bleef Catherine Hoofd zo'n twee minuten voor. De winnares van het nationaal regelmatigheidscriterium van vorig jaar geeft zo al direct aan klaar te zijn voor het komende seizoen, waarvan de tweede manche al direct volgend weekend in Lommel gepland staat. Na de valleien en relatief dichte bossen van de Maaskant, wordt het uitkijken wie er aan de rand van het Kempisch plateau meester(es) van de dennenbossen zal worden.

Uitslag
Tussentijden
Kaart H21E (D. Franssen)

vrijdag, februari 24, 2012

Belgian o-season kicks off

It's only february but in Belgium some important races will take place the next weekends. On sunday the first national race will be organised in Dilsenerbos. One week later it's already time for the Belgian champs middle distance in Lommel. At 10/03 the Belgian athletes will fight for the night title in Martelange. Also the JWOC and WOC selection races will be organised in March. Below you can see an overview.

Komende zondag wordt in Dilsenerbos gestreden om de eer van de eerste nationale. De wedstrijden tot nu toe waren maar wat spielerei. Dat is vanaf nu totaal anders. De bossen in Dilsen waren vorig jaar nog het strijdtoneel voor het BK nacht. Toen stond Thomas van der Kleij genoteerd met een DSQ achter zijn naam, maar zondag tekent hij present voor revanche. Zijn teamgenoot Jeroen Hoekx (met wie hij in Fontainebleau al een spannende tweestrijd uitvocht) en Joost Talloen (sterk presterend op de Karrimhoc) zijn de grootste uitdagers.


Ken Peeters at the WRE in Portugal with his new white runningpants

Jammergenoeg ontbreken nog veel grote namen op deze eerste afspraak, oa. het topteam uit de Kempen. KOL kan met onder anderen Pieter Hendrickx, Tomas Hendrickx, Yannick Michiels en Geert Simkens een team vol toppers opstellen. De man die deze bende tot een eendrachtig geheel moet smeden is Arendonkenaar Wannes Hendrickx. "Het brengt geen extra druk mee dat wij als de sterkste ploeg beschouwd worden. Ik heb voor alle topwedstrijden al een plan in mijn hoofd, maar daarover zal ik niks verklappen. We passen nog voor het openingsweekend, maar het BK middel is wél belangrijk", laat W. Hendrickx noteren.
"Vanaf het BK tot eind maart willen we er de hele tijd staan. Het echte werk begint in Lommel pas. Ik ben tevreden over de aanloop naar het nieuwe seizoen. Al onze renners zijn op het gewenste niveau." Om dit te onderstrepen publiceerde Wannes het volgende youtube filmpje van zijn broer Pieter.


Favourits for the Belgian night champs: Thomas and Juha-Matti

Buiten het KOL-team zijn er nog enkele afwezigen tijdens nationale 1. Ken Peeters en Jeremy Genar bereiden (net zoals Yannick Michiels) hun seizoen verder voor onder de Portugese zon. Ook Bart Delobel en Fabien Pasquasy spelen voorlopig nog verstoppertje en stellen hun debuut een week uit.
Van de buitenlanders Sergey Fedatsenko, Ondrej Pijak en Olle Karner is ook geen spoor te bekennen op de startlijst. Al zullen we de meeste van hen wel terugzien op het BK middel en BK nacht. Op het BK nacht zal ook de Fin Juha-Matti Huhtanen present tekenen samen met zijn teammaat van Vaajakosken Tera, Timo Joensuu.

Bij de dames ontbreken de 2 atletes van Omega: Kim Geypen en Miek Fabre. Andere toppers zoals Greet Oeyen, Aline Hermans en Catherine Hoofd zijn wel te bewonderen tijdens nationale 1.


Jeremy Genar in a close fight with Kristin Löfgren

Overview:
26/02/2012: 1st National race in Dilsenerbos (startlist)
02/03/2012: Flemish district night champs in Grobbendonk (startlist)
04/03/2012: Belgian middle champs in Lommel (startlist)
10/03/2012: Belgian night champs in Martelange
10/03/2012: JWOC selection races sprint + middle
11/03/2012: JWOC selection races long
17/03/2012: WOC selection races sprint + middle
18/03/2012: WOC selection races long