De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, augustus 31, 2012

Dirk Goossens: new Flemish elite coach

Na de succesvolle WOC in Zwitserland neemt Patrick Wallaert in schoonheid afscheid als VVO senioren coach. Wallaert blikt zelf terug op zijn termijn als VVO coach: ik heb in de drie jaren dat ik coach was verschillende heel toffe momenten gehad (o.a. de WOC’s, trainingsstage in Frankrijk) maar ook  momenten waar het niet zo leuk was (o.a. de discussies met FRSO en ploegencommissie ABSO –BVOS over de selectienormen). Er zijn ook zeer mooie prestaties geweest tijdens de drie WOC’s die ik heb meegemaakt met als hoogtepunt de voorbije WOC (Zwitserland) met 6 A-finales en een geweldige 13e plaats in de aflossing . Ook de sfeer binnen de ploeg was steeds zeer goed tijdens de verschillende WOC’s .

De opvolger van Wallaert is ook reeds bekend, namelijk Dirk Goossens van Borasca. Hij heeft zelf veel ervaring met het lopen van WOC's (enkele resultaten) en ook als trainer. Hij was juniorencoach (samen met Linda Verbraeken) van een talentvolle generatie (oa. in 1998 in Frankrijk en later in Bulgarije en Tsjechië waar de dames het podium haalden in de aflossing). Nu zal hij hopelijk opnieuw voor mooie resultaten zorgen op WOC 2013 te Finland.

donderdag, augustus 30, 2012

Starttijden BK Lang

De starttijden van het BK lange afstand in Wolfsbusch zijn verschenen.

Willekeurige startvolgorde, 6 minuten startinterval bij HE, wel start vanaf 9u, dus voor de vroege vogels!

zondag, augustus 26, 2012

Bloemen wins City-O Leuven

Tristan Bloemen was de snelste vandaag tijdens de stadsoriëntatie in Leuven. Heroïsche aflossingen, bier of jenever en massastarten werden al in het Arenbergpark gehouden, maar Leuven-Centrum bleef tot nu toe gespaard van oriënteursoverlast. Vandaag mochten er geen auto's het centrum in en mochten wij dat wel. En wat een genoegen was dat. Na de vorige bramen en groenfestijnen op de Hertberg, Tielen Kamp of de Wagener eindelijk nog eens lachende gezichten deze zomer.

Al die parkjes, steegjes of winkelstraten, vervuild en verpest door koning auto, werden vanaf klokslag 10 eigendom van de niet-gemotoriseerde goegemeente. Om klokslag 10 vertrok ook uw dienaar, als allereerste in een apenpakje (mijn beste) het centrum in. Gladde kasseien werden zachtaardig aangepakt, fiets(st)ers vlogen wij vlot voorbij en de posten kwamen naar ons toegelopen, zo leek het wel (op één na dan toch). Dat Leuven een studentenstad is werd aan post 7 duidelijk. Ah, een drankpost, dachten wij, maar de fles vodka bleek leeg.

Ondanks de 5 jaar noeste studie, of misschien dankzij die noeste studie, leerden wij vandaag veel bij. Doorgangen, steegjes, "als ik dat vroeger had geweten", moest menig loper gedacht hebben!

Bloemen (r) met voorzitter Melis

Misschien was de omgeving dan niet zo speciaal als Brugge, Leuven bleek oriëntatietechnisch wel moeilijk te zijn. Fijn kaartlezen in de parken, niet laten vangen door poorten allerhanden en dan op de stukken tussenin goed gas geven. De meester daarin was Tristan Bloemen. Had bijna 2 minuten voorsprong op dichtste achtervolger Julien Gillet. Nu voelde Bloemen zich wel op zijn gemak. Het wedstrijdcentrum was in de eetzaal van zijn oude school en dat was ook de strafstudiezaal, een zeer bekende plaats dus. Op de derde plaats vonden we Frederik Loeckx, maar dat was al op 4'43 van Bloemen.

Bij de dames is het altijd lastig om te bepalen welke reeks de meeste aandacht moet krijgen op De Laatste Post. Dus maken wij het ons gemakkelijk en baseren wij ons op de kilometertijden. Dan was de snelste dame Miek Fabré aan 6'36 per kilometer in omloop 2. De tweedesnelste tijd werd neergezet door Greet Oeyen, 7'01 in omloop 1. De derdesnelste dame was Federica Maggione, Italiaanse die in Leuven werkt/studeert. Zij liep 7'49 minuten per kilometer en was daarmee 9 minuten rond achter op Fabré.

woensdag, augustus 22, 2012

Ardoc wins wagener relay for the 4th time in a row

Vorige zondag vond in Butgenbach de wagener aflossing plaats. Deze wedstrijd werd georganiseerd op de kaart 'Plattscheid' nabij het meer van Butgenbach. Bij dit wedstrijdconcept wordt in ploegen van 3 gelopen. De eerste 3 en de laatste 3 posten worden met de hele ploeg samen afgelegd. De andere posten worden onder de hele ploeg verdeeld en 2 hiervan moeten door elk ploeglid gepunched worden.

the winning team: Michel Bastin, Michael Hennes and Freddy Henkes (fotos.ardoc.be)

De vorige 3 edities werden gewonnen door de club Ardoc met telkens Michel Bastin als speerpunt (resultaten 2011, resultaten 2010, resultaten 2009). Ook dit jaar werden zij tot de topfavorieten gerekend met als grote uitdagers Trol (winnaar van 2008) en Asub. Trol had dit jaar op papier zelfs de sterkste ploeg met Wiet Laenen, Rudy Rooman en Ken Peeters.
Deze editie bleek de beslissing vooral bij de 'elitelopers' te liggen. De sterkste loper van de ploeg werd telkens naar de andere kant van het meer gestuurd om de verste posten te halen. Dit nam zoveel tijd in beslag dat de andere lopers telkens lang stonden te wachten.

Het was Michel Bastin die zondag over de beste benen beschikte. Deze loper uit de streek haalde (de 2 minuten voor hem gestartte) Ken Peeters in en samen hielden ze er een mooi tempo op na. Dit resulteerde in een ruime overwinning voor Ardoc. Michel Bastin verklaarde achteraf dat hij technisch 2 fouten had gemaakt (1min en 1min30), maar dit was vooral te wijten aan de onnauwkeurige kaart. Fysiek had hij het zwaar omwille van de hitte en de lange duurtraining daags voordien (bron). Alleszins heeft hij 2.5 weken voor het BK lang duidelijk de goede vorm te pakken. Ook Peeters en Krier zullen er staan op Wolfsbusch.

Ook andere toppers zoals Tristan Bloemen (favoriet bij H18), Jan Oeyen (favoriet H35), Thomas Gillet (favoriet H20) en Thomas van der Kleij (H21E) wilden zich nog testen in relevant terrein (resultaten LD). Al viel de relevantie voor het BK lang wel ver te zoeken, achteraf gezien. Misschien was de wedstrijd in Tielenkamp zelfs een betere voorbereiding, qua tijdsduur dan toch (resultaten).
De grote topfavorieten (Pasquasy, Michiels en Kärner) bleven afwezig omwille kwetsures, pistewedstrijden of andere redenen. Maar we zijn er zeker van dat ze allen wel in een goede conditie aan de start zullen verschijnen op 9 september 2012.

Results Wagener
Splits
Map (Desmond Franssen)