De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, oktober 11, 2012

Hoekx and Hermans dominate Belgian national season

Alle nationale wedstrijden van 2012 in België zijn achter de rug en bijgevolg kan er een eindbalans opgemaakt worden. Deze eindbalans wordt overzichtelijk weergegeven in het 'nationaal criterium' (zorgvuldig bijgehouden door Wim Hoekx). Het is een klassement op basis van posities die worden behaald tijdens de nationales en BK's. In het totaal bestaat dit klassement uit 8 afzonderlijke wedstrijden, waarvan de 6 beste meetellen. De laatste nationale (een soort van finale) telt mee voor 150%.

Als we de elite reeksen gaan bestuderen, zien we twee duidelijke winnaars verschijnen: Jeroen Hoekx bij de mannen en Aline Hermans bij de vrouwen. Ken Peeters (2e) en Thomas van der Kleij (3e) bij de mannen en Vinciane Mulpas (2e) en Fanny Tilkin (3e) bij de vrouwen vervolledigen deze podia. Bij de heren is er slechts 1 eliteloper die in de gevraagde 6 van de 8 wedstrijden aan de start verschenen is (uiteraard Jeroen Hoekx). De vrouwen lijken meer gedreven en hier slagen 3 vrouwen in hun opzet. Jeroen Hoekx wist dit jaar 1 nationale te winnen (nationale 4 te Houterenberg) en Aline Hermans won maar liefst 5 nationales (waaronder het BK long en het BK middle) in 2012. Proficiat aan beide atleten.

Een alternatief criterium is de BEL-ranking (beheerd door Alain Mazy). Deze ranking bestaat uit 45 wedstrijden op een jaar, waarvoor de 5 beste wedstrijd per atleet meetellen. Wedstrijden worden ook naar waarde geschat door een aanduiding met 'high', 'medium' of 'low'. Om de winnaars van dit criterium bekend te maken, moeten we wachten tot eind december (aangezien het kalenderjaar nog niet afgelopen).  De huidige leiders van deze ranking (die niet door de federatie erkend wordt) zijn Fabien Pasquasy en Miek Fabré.

Fabien Pasquasy (die dit jaar het BK nacht won) houdt Pieter Hendrickx (Belgisch kampioen sprint en lang) nipt achter zich. Op een derde positie prijkt Yannick Michiels (winnaar BK middle distance). Bij de D21E staat Miek Fabré (BK sprint) op kop, gevolgd door Aline Hermans (BK lang en midden) en Greet Oeyen.

Mathias Stensland Lillevold in actie (Foto: Aapo Laiho)
 
Nu is de vraag in hoeverre er aan deze rangschikkingen (en bijhorende nationales) belang wordt gehecht door de elitelopers. Beschikken deze criteria over de nodige uitstraling en aantrekkingskracht? Wordt er hier voor elk punt strijd geleverd (zoals in de criteriums van de cyclocrossers, wielrenners, veldlopers of tennis bijvoorbeeld)?

Naar mijn persoonlijke mening wordt er door de atleten meer waarde gehecht aan de 'BEL-ranking' dan aan het nationaal criterium. Het 'nationaal criterium' heeft door de jaren heen duidelijk aan populariteit verloren. 6 van de 8 wedstrijden zijn individuele lange afstandswedstrijden (op het BK middle en nationale MD na) die blijkbaar niet veel aanzien meer genieten. Misschien wordt het wel eens tijd om dit concept aan te passen en te moderniseren. Ik herinner me nog een mail van Jeremy Genar naar het clubbestuur die deze problematiek ook aankaartte.

 Misschien dat dit fragment over een soort van 'Belgian Cup' wel de sleutel tot een mogelijke oplossing kan zijn:
De Belgian Cup zou bijvoorbeeld een criterium kunnen zijn bestaande uit verschillende Belgische topwedstrijden, georganiseerd op de verschillende afstanden (zoiets als de Silva League in Zweden, of de Top League in Finland). Dit zou dan bestaan uit een heel aantrekkelijke sprint in een stad (met kwalificatie en finale), een technische  middenafstandswedstrijd, een echte lange afstand met winnaarstijd 90' (eventueel met massastart) en uiteindelijk nog een attractieve aflossing om het compleet te maken.
Deze wedstrijden worden gehouden na de 'gewone reeksen' die dag en het is de bedoeling om deze Belgian Cup zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek en uiteraard ook voor de atleten. Ook de jeugd en de junioren moeten de kans krijgen hieraan te kunnen deelnemen. Zeker op de sprint en de middle moeten ze kunnen proeven van het echte werk tegen de elites.
Door een sponsor te zoeken (waar je bij zo'n evenement zeker aankomt - al noem je deze competitie de 'Betonmolen Cup'), kunnen er dan zelfs geldprijzen gegeven worden aan de atleten (zelfs al is het slechts 20 of 50€). Dit concept zou zeker motiverend werken bij de atleten.
We hebben nu inderdaad wel het nationaal regelmatigheidscriterium maar dit heeft volgens mij al zijn kracht verloren. Zeker omdat het enkel lange afstanden zijn, verliest het volgens mij aan aanzien (en ook omwille van het gebrek aan prijzen of algemeen belang dat hieraan gehecht wordt).
 
De Bel-ranking heeft volgens mij dan wel weer een toekomst als een soort 'seizoensraking' aangezien alle belangrijke wedstrijden hiervoor meetellen. Ook denk ik dat deze ranking erkend zou moeten worden door de federatie zodat ze gebruikt kan worden voor het opstellen van startlijsten van BK's. Lopers willen graag tot de beste startgroep (bv. startgroep 1 is de top10 van de Bel-ranking en startgroep 2 is van 11 tot 20,...) behoren om een goede uitgangspositie te hebben op een Belgisch kampioenschap. Hierdoor wint deze ranking ook aan belangrijkheid en aanzien.
 
NTNUI fotoshoot in een aantrekkelijke sprintomgeving (foto: Aapo Laiho)
 
 
Nog enkele weetjes:
- De volgende Bel-ranking wedstrijd die georganiseerd wordt, zal plaatsvinden in Lommel (De sahara) binnen exact 10 dagen (deelnmerslijst).
- Dit weekend vindt op zaterdag het NMBS-kampioenschap plaats te Kelchterhoef. Ook deze deelnemerslijst staat online. Kaartfragmenten zijn hier te bezien: westelijk gedeelte en oostelijk gedeelte.
- Yannick Michiels traint op dit ogenblik in Canada. Zijn kaarten zijn hier te bekijken.
- Joost Talloen, Benjamin Anciaux en Thomas van der Kleij verschijnen volgend weekend in Noorwegen aan de start van blodslitet. Gisteren liepen ze ook al een nachtwedstrijd met massastart tegen Anders Nordberg (resultaten - map Nordberg).